ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
9570
2
Novak Djokovic
8460
3
Carlos Alcaraz
8130
4
Alexander Zverev
7015
5
Daniil Medvedev
6525
63
Alex De Minaur
4185
7
Hubert Hurkacz
4105
82
Andrey Rublev
4070
91
Casper Ruud
4030
10
Grigor Dimitrov
3770

Djokovic kreeg medische vrijstelling door recente coronabesmetting

 za 8 januari 2022 08:41
Novak Djokovic raakte op 16 december nog besmet met het coronavirus.

Novak Djokovic, de nummer 1 van de wereld, had een medische vrijstelling gekregen voor de Australian Open, omdat hij recent besmet was geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit de documenten die zijn advocaten hebben ingediend bij de Australische rechtbank.

Met een medische vrijstelling op zak reisde Novak Djokovic af naar Australië voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Twee panels van medische experts hadden het verzoek van de Serviër onderzocht en goedgekeurd.

 

Maar waarom Djokovic een vrijstelling had gekregen, was lang onduidelijk. Iedereen beriep zich op zijn beroepsgeheim. Maar uit de gerechtsdocumenten blijkt nu dat Djokovic op 16 december nog besmet was geraakt met het coronavirus.

 

"14 dagen later had Djokovic geen koorts of ademhalingsproblemen gehad in de laatste 72 uur", klinkt het in de bewijsvoering van zijn advocaten.

 

De toernooiorganisatie had de nummer 1 van de wereld op basis daarvan een visum gegeven en een medische vrijstelling om deel te nemen aan het toernooi. De Serviër had volgens zijn advocaten ook een geschreven toestemming van de Australische immigratiedienst om het land binnen te komen.

 

Toch werd de Serviër tegengehouden bij de grenscontrole. Hij wacht nu in een detentiehotel in Melbourne af op de uitspraak van het Australische gerecht. Maandag staat een allesbeslissende hoorzitting op het programma.

Ligt schuld bij Australische tennisbond?

In een interne video die is uitgelekt, pocht toernooidirecteur Craig Tiley ondertussen met "het ongelofelijke werk" dat zijn team al heeft verzet in de soap rond Djokovic. "Er wordt veel met de vinger gewezen, maar ik kan verzekeren dat ons team ongelofelijk werk heeft verzet", klinkt het.

 

De video was bedoeld voor intern gebruik, maar werd door de Australische krant Herald Sun openbaar gemaakt. De Australische tennisfederatie staat in het middelpunt van de kritiek, omdat het de spelers zou hebben misleid over de voorwaarden om het land binnen te komen.

 

In een nota die naar de spelers is gestuurd - en door verschillende Australische media is gepubliceerd - verzekerde de organisatie dat een recente coronabesmetting voldoende was om een vrijstelling te krijgen.

Nochtans had de Australische regering in november nog gewaarschuwd dat die bepaling alleen geldig was voor inwoners van het land, niet voor buitenlandse spelers die het land willen betreden.

 

Toch verzekert Tiley dat zijn team "alles heeft gedaan wat mogelijk was volgens alle instructies die waren gegeven". "We werken nauw samen met Novak en zijn team." 

 

In de informatie van de Australian Open staat wel dat de deadline om een uitzondering aan te vragen op 10 december lag. Hoe Djokovic, die pas op 16 december positief heeft getest, dan een uitzondering heeft gekregen, roept alweer vragen op.

Gezelschap van Tsjechische

Djokovic heeft in zijn detentiehotel ondertussen wel het gezelschap gekregen van de Tsjechische dubbelspeelster Renata Voracova (38). Ze was het land binnengelaten, maar werd niet veel later opgepakt en naar het detentiehotel gebracht.

 

"Ik kan niet zeggen dat ze gemeen zijn geweest", vertelt Voracova aan Tsjechische media. "Maar het voelde allemaal wel een beetje zoals in een actiefilm. Verschillende praktijken in quarantaine zijn niet leuk: je moet alles melden en alles wordt gerantsoeneerd. Het voelt een beetje als een gevangenis."

Lees ook: