ATP klassement

naampunten
1
Jannik Sinner
9570
2
Novak Djokovic
8460
3
Carlos Alcaraz
8130
4
Alexander Zverev
7295
5
Daniil Medvedev
6525
6
Alex De Minaur
4185
7
Hubert Hurkacz
4105
81
Casper Ruud
3925
91
Andrey Rublev
3830
10
Grigor Dimitrov
3770

meest recent

Djokovic wacht in isolatie op verdict, "maar hij is geen gevangene"

 vr 7 januari 2022 07:19
Zal Djokovic kunnen strijden voor zijn tiende titel op de Australian Open?

Mag hij binnen of mag hij niet binnen? Die vraag houdt Australië en de hele tenniswereld in de ban. Terwijl nummer 1 van de wereld Novak Djokovic zijn tweede dag doorbrengt in een detentiehotel in Melbourne, bereiden zijn advocaten zich voor op de allesbeslissende hoorzitting op maandag.

"Ze houden hem in gevangenschap. Ze stampen op Novak om op heel Servië te stampen." In een emotionele persconferentie - met zijn 9 trofeeën op de Australian Open op de achtergrond - riep de familie van Djokovic de Australische regering ter verantwoording.

 

Ook de Servische president Aleksandar Vucic sprong al in de bres voor Djokovic. "Er moet een einde komen aan het lastigvallen van de beste speler van de wereld", klonk het.

 

Djokovic wacht in een detentiehotel in Melbourne zijn lot af. De 20-voudige grandslamwinnaar had van de staat Victoria een medische uitzondering gekregen om deel te nemen aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar, maar dat volstond bij de grenscontrole niet om Australië binnen te mogen.

 

Maandag staat een beslissende hoorzitting op het programma, waarin de advocaten van Djokovic zullen proberen om de sterspeler alsnog aan de start te krijgen van de Australian Open.

 

Eenvoudig wordt dat niet, want staten kunnen wel een medische uitzondering uitvaardigen, maar de federale regering controleert de internationale grenzen en kan een uitzondering dan ook weigeren.

Djokovic is vrij om het land te verlaten wanneer hij maar wil. De grenspolitie zal hem daar zelfs bij helpen.

De Servische beschuldigingen zullen zijn zaak alvast niet helpen. Minister van Binnenlandse Zaken Karen Andrews benadrukte nog eens dat Djokovic geen "gevangene" is in Australië.

 

"Hij wordt niet vastgehouden in Australië, hij is vrij om het land te verlaten wanneer hij maar wil. De grenspolitie zal hem daar zelfs bij helpen", zei ze.

 

Critici zeggen dat minister-president Scott Morrison de zaak wil gebruiken om zijn geloofwaardigheid een boost te geven met de komende verkiezingen in het achterhoofd, maar dat ontkent de regering.

Steun uit Amerikaanse hoek

Ondertussen is ook de tenniswereld verdeeld over de zaak-Djokovic. Rafael Nadal zei eerder al medelijden te hebben met de Serviër. "Maar Novak maakt zijn eigen keuzes. Iedereen is vrij om zelf te kiezen. Maar dan moet je ook de gevolgen van die keuze dragen, toch?", voegde Nadal eraan toe.

 

Maar uit Amerikaanse hoek komt er wel steun voor de nummer 1 van de wereld. "Novak, hou vol, vriend", zei Tennys Sandgren. "Ik hoop dat je daar snel weg bent." Op Twitter voegde hij er nog aan toe dat Australië het "niet verdient om een grand slam te organiseren".

 

Ook John Isner sprak zijn steun uit voor Djokovic. "Wat hij nu meemaakt, is gewoon niet juist", schrijft hij op Twitter. "Er is geen rechtvaardiging voor de manier waarop hij behandeld wordt. Hij volgde de regels, kreeg toestemming om Australië binnen te komen en wordt nu vastgehouden tegen zijn wil. Het is zo jammer."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jelena Djokovic: "De enige regel is liefde"

De vrouw van Djokovic maakte op Kerstmis - 7 en 8 januari in de Russisch-orthodoxe traditie - van de gelegenheid gebruik om een verzoenende toon aan te slaan. "Het is nu kerst voor ons en wij wensen dat we samen hadden kunnen zijn, maar mijn enige troost is dat we allemaal gezond zijn. We zullen leren van deze ervaring", schrijft ze.

 

"Bedankt voor alle steun en liefde. De enige regel die we allemaal moeten respecteren is liefde en respect", verwijst ze naar een uitspraak van de Australische premier, die zei geen uitzondering te willen maken voor Djokovic. "Regels zijn regels."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: