Atletiekfederatie legt "superspikes" aan banden met nieuwe regels

Karsten Warholm brak in Tokio zijn wereldrecord op de 400 m horden.

De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft nieuwe regels opgelegd om de snelle spikes aan te pakken. Vanaf november 2024 bedraagt de maximale zooldikte voor atletiekschoenen 20 millimeter.

Karsten Warholm verpulverde op de Olympische Spelen in Tokio zijn eigen wereldrecord op de 400 m horden met 76 honderdsten, een gigantisch verschil. Maar de Noor hoorde meteen twee bedenkingen bij zijn record: de piste was snel en de nieuwe spikes geven veel voordeel.

 

"Toeschouwers mogen niet het gevoel hebben dat ze misleid worden. Er moet nog altijd geloofwaardigheid zijn. Als er nu iemand een topprestatie aflevert, wordt meteen gevraagd of het aan de schoen lag", zei Warholm.

 

Die kritiek valt bij World Athletics niet in dovemansoren. Vanaf november 2024 wordt een zooldikte van 20 mm ingevoerd voor atletiekschoenen voor alle wedstrijden.

 

Tot en met de Olympische Spelen in Parijs in 2024 mogen atleten dus nog kiezen voor een zooldikte van 20 tot 25 mm, afhankelijk van het evenement. Op wegwedstrijden kan dat zelfs oplopen tot 40 mm dikte.

 

De schoenfabrikanten krijgen tot 2024 om de productie aan te passen aan de nieuwe regels. De atletiekfederatie koos bewust voor een lange termijn om de investeringen in de nieuwe technologie niet meteen verloren te laten gaan.