OH Leuven is de herfstkampioen bij de vrouwen: "Dit valt niet uit de lucht"

  De Leuvense vrouwen staan aan de leiding met 25 op 27.

  Niet titelverdediger Anderlecht, niet revelatie Club Brugge, maar wel OH Leuven is de herfstkampioen in onze vrouwencompetitie. Een verrassing? Helemaal niet, oordeelt ex-Red Flame Heleen Jaques. "Ze zullen zeker meestrijden tot het einde, maar voor veel speelsters wordt zo'n titelgevecht toch iets nieuws."

  OH Leuven zette gisteren een punt achter de heenronde met een gesmaakte 3-0-zege tegen Club Brugge. Het heeft een voorsprong van 4 punten op de achtervolgers uit Anderlecht en Brugge.

   

  "Voor mij is deze herfsttitel helemaal geen verrassing", benadrukt Heleen Jaques, ex-boegbeeld van de Red Flames en nu jeugdcoördinator bij de Belgische voetbalbond.

   

  "In Leuven maken ze echt wel werk van hun project. Het gaat er zeer professioneel aan toe met een sterke staf."

   

  "Dat zie je ook in hun spel. Ze waren misschien wat moeizaam aan hun seizoen begonnen, maar als ze er moeten staan, dan staan ze er. En winnen ze ook de toppers. Dit valt dus niet uit de lucht."

   

  Heleen Jaques stelt dat OHL over veel voetballend vermogen beschikt. "En qua infrastructuur en omkadering hebben ze een stapje voor op de rest."

   

  "De ploeg bestaat voornamelijk uit jonge meisjes, maar ze spelen al heel lang samen en beschikken dus over automatismen. Ze gebruiken al enkele jaren een vast spelsysteem."

   

  "Vergelijk met de concurrenten: Club Brugge bouwt aan een nieuwe visie, Anderlecht en Standard hebben een nieuwe coach. Toch mag je hen zeker niet vergeten voor de titel."

   

  "Zo heeft Anderlecht pech gehad met de afwezigheid van Laura De Neve en er zijn nog geblesseerden geweest. Maar het wordt nog een echte clash."

  Luna Vanzeir scoort net als haar broer aan de lopende band.

  School en voetbal in Leuven: "Er was nood aan een topsportomgeving"

  De fysieke component (denk aan kracht en intrinsieke snelheid) is volgens Heleen Jaques het traditionele werkpunt in een meer internationale context, maar het Leuvense project lijkt op volle toeren te draaien.

   

  Misschien speelt de Topsportschool in Leuven wel een rol in dit verhaal. Vanaf de 2e graad in het middelbaar wordt de werking gecentraliseerd in de Women’s Football Academy in Leuven. Een (latere) professionele keuze voor OHL lijkt door die evolutie iets meer voor de hand liggend.

   

  "Dat speelt zeker een rol, maar je mag het niet beperken tot dat gegeven. OH Leuven kan ook maar met 11 meisjes spelen en zij bieden ook een goeie individuele begeleiding als club aan. Ze pakken dat verhaal heel goed aan."

   

  Bovendien blijven ook andere clubs niet bij de pakken zitten, zo ziet Jaques. "Ja, er was in de beginfase kritiek van andere clubs, die vreesden dat de talenten door hun opleiding in Leuven sneller voor OHL zouden kiezen, maar die kritiek gaat stap voor stap weg."

   

  "Er was nood aan meer trainingsuren in combinatie met het schoolwerk, een topsportomgeving. Het was nodig om die stap te zetten en nu werken veel clubs samen met scholen."

  De Topsportschool in Leuven zal zeker een rol spelen, maar je mag het niet beperken tot dat gegeven. En ook andere clubs werken samen met scholen.

  Heleen Jaques

  "Deze meisjes hebben ambitie en ze spreken dat ook uit"

  Het Leuvense succesverhaal heeft ook een impact op de Red Flames, waar OHL een van de hofleveranciers is. "Ook in de jeugdreeksen drukken ze hun stempel, maar ze overheersen niet. We zien ook veel talent bij onder meer Standard, Gent en Genk."

   

  "Enkele talenten zie ik zeker doorstromen naar het buitenland, al is het gevaarlijk om daar namen op te kleven. Maar deze meisjes hebben ambitie en dat spreken ze ook uit. Vroeger was de hoogste nationale afdeling leuk, nu zijn ze gemotiveerd om een stap hogerop te zetten."

   

  Stap per stap en dat betekent eerst het titeldebat in eigen land. "OH Leuven zal zeker meestrijden tot het einde, maar bij veel ploegen zullen na Nieuwjaar geblesseerde speelsters terugkeren."

   

  "Bij OHL is er ook wel ervaring, maar voor veel speelsters is dit toch iets nieuws. Dan is het altijd spannend om te kijken hoe men daar mee omgaat en hoe alles eindigt, zeker met play-offs."

   

  "Ook voor de neutrale kijker is het fijn om meer spanning in de competitie te hebben. De ploegen leren zelf overigens ook veel meer uit dit verhaal dan uit overwinningen met zeer grote cijfers."

  Lees ook: