Waarom slaat korfbal maar moeilijk aan? "Je moet al goed zijn voor het leuk wordt"

  Antwerpen is op dit moment gaststad voor het Europees kampioenschap korfbal. Een sport waar ons land - samen met Nederland - een hoofdrol in speelt, maar die toch niet erg populair blijkt. Hoe komt dat eigenlijk? 

  "Het is een mooie sport met heel veel beweging in het spel, veel interval en het gemengde karakter is ook uniek", vertelt Kevin De Waele, ex-international en nu coach van club Floriant, over zijn favoriete sport.

   

  En toch, internationaal breekt de sport niet echt door. Meer nog, zelfs in België is het een beperkt fenomeen. 35 van de 52 clubs in ons land zitten in de provincie Antwerpen. "Hier ligt de bakermat. Hier startte ooit de eerste club dus het is logisch dat de concentratie hier groot is. Maar ook de regio Gent is er nu bij gekomen, er zit een ploeg in Aalst, in Dendermonde, ..."

   

  "We moeten proberen om de sport eerst in Vlaanderen nog verder te verspreiden en dan pas denken aan heel België. Als er nu een club in Wallonië begint, zit die daar ook geïsoleerd."

   

  Ook internationaal is de sport nog beperkt met op grote toernooien nagenoeg altijd België en Nederland in de finale. "Pas op, het komt ook op in andere landen. In China en Taiwan is er nu college korfbal. In Taiwan zitten ze echt op ons niveau. België is nog net iets beter maar we kijken over onze schouder. En ook in China zitten ze al aan 200.000 spelers."

  In Taiwan zitten ze stilaan echt op ons niveau. België is nog net iets beter, maar we kijken over onze schouder.

  Maar het kan dus nog een heel stuk beter. "Veel heeft te maken met media-aandacht en met centen. En het is ook geen olympische sport. Als het dat zou worden zou er in landen als de VS bijvoorbeeld wel plots veel geld naartoe gaan."

   

  En ook de aard van de sport speelt een rol. "Het is geen makkelijke sport. Je mag niet lopen met de bal en niet dribbelen. Dus het is vooral veel lopen en bewegen zonder bal. Dat is moeilijk voor beginners. Die willen iets doen, maar eigenlijk kunnen ze de bal alleen maar meteen terug passen."

   

  "Je hebt eigenlijk best al wat kwaliteiten nodig voor het echt leuk wordt. Voor de funfactor er komt."

   

  "Het is leuk dat er nu een EK is in eigen land. Dat geeft de lokale spelers toch ook weer meer drive. De mensen kunnen de sport weer in hun hart sluiten en hopelijk sluiten er ook weer meer mensen zich aan bij de lokale clubs. Dat is goed voor de toekomst van de sport."

  Bekijk de reportage uit Het Journaal Laat

  Bekijk het interview met Kevin De Waele