Mulder lyrisch na Ajax-demonstratie: "Zelden een ploeg zo goed zien voetballen"

  Ajax lijkt opnieuw een schaduwfavoriet voor de eindzege in de Champions League.

  Ajax wervelde gisteren op het Europese toneel zoals in de grote dagen. In eigen huis ging Dortmund met 4-0 voor de bijl. Analist Youri Mulder genoot met volle teugen van de Amsterdammers: "Wat Ajax gisteren toonde was zeer zeldzaam, een absoluut genot."

  "Prestaties zoals Ajax gisteren zijn op één hand te tellen"

  Mulder beleefde dinsdag een voetbalhoogdag."Ik heb eerst enorm genoten van City, hoe het Brugge bespeelde met zijn techniciteit en combinatiespel. Maar we keken in Nederland ook reikhalzend uit naar Ajax-Dortmund. Op voorhand werden beide teams wat op gelijke voet geplaatst, maar wat Ajax gisteren toonde..."

   

  "Ik heb zelden een ploeg zo goed zien voetballen", schuwt Mulder de superlatieven niet. "Prestaties zoals die van Ajax, met dergelijke spelkwaliteit, snelheid, techniek... Ik kan ze op één hand tellen. Wat Ajax gisteren toonde was zeer zeldzaam, een absoluut genot om mee te maken."

   

  "Vooraf was er wat de vraag of Ten Hag op het middenveld zou kiezen voor Berghuis of Klaassen. Klaassen is iets meer defensief en stabieler dan Berghuis, maar die laatste is creatiever en avontuurlijker. Ten Hag koos - de Ajax-visie indachtig - voor Berghuis: klasse, bluf en branie."

   

  "Ook de passing was heel geconcentreerd bij Ajax, het ging zó snel. Alles paste in elkaar. En Dortmund is niet zomaar een ploeg, he. Maar Haaland werd gewoon geneutraliseerd door de Ajax-verdediging."

  Erik ten Hag is de architect van het moderne Ajax-succes.

  Bouwmeester Erik ten Hag

  De architect van de Ajax-successen de voorbije jaren is Erik ten Hag. Is hij dé exponent van het flitsende Ajax-voetbal? "Zijn hand is al zichtbaar sinds de succescampagne in de Champions League toen Ajax in de halve finale strandde. Nadien zijn heel veel spelers vertrokken."


  "Erik maakt de spelers echt beter", vertelt Mulder, die Ten Hag al jaren kent. "In Nederland heb je een groepje trainers dat op een bepaalde manier is opgeleid. Fred Rutten, ex-coach van Anderlecht, heeft daarin een centrale rol gespeeld. Ten Hag heeft die spelvisie uitgebouwd tot het huidige succes."


  "Ten Hag heeft zijn succesploeg bij Ajax in 2019 op dezelfde manier opgebouwd als zijn huidige ploeg. Je ziet vergelijkbare elementen die terugkomen. Dat getuigt van de kracht van de coach."

  De succesploeg van Ajax uit 2019.

  "Deze ploeg is nog beter dan die van 2019"

  Als Mulder het Ajax van 2019 naast dat van vandaag moet leggen, hoe liggen de verhoudingen dan? "Ik denk dat de huidige ploeg nóg beter is, het is nog meer een collectief. Destijds steunde de ploeg nog veel op de individuele klasse van jongens als Ziyech, De Jong en De Ligt, hun centrale as."


  "Nu is de kwaliteit meer uitgebalanceerd. Timber, amper 20, schakelde gisteren Haaland gewoon uit. Met Martinez en Alvarez heb je twee Zuid-Amerikanen die voor onverzettelijkheid zorgen, maar ook technisch heel goed zijn. Met Tadic en Blind heb je dan nog tonnen ervaring."

   

  "Als ze beter willen doen dan in 2019 zullen ze met deze generatie spelers de finale moeten halen. Maar tegenwoordig heeft Ajax genoeg geld om hun goede spelers langer vast te houden, ze hoeven niet meer te zwichten voor het geld van Europese subtoppers."

  Tegenwoordig hoeft Ajax niet meer te zwichten voor het geld van Europese subtoppers.

  Die financiële luxe etaleerde Ajax de voorbije twee jaar met de miljoenentransfers van Haller (22 miljoen), Antony (16 miljoen) en Alvarez (15 miljoen). Gaapt de (financiële) kloof met de Belgische topclubs? 


  "Club Brugge zit ook niet al te ver meer verwijderd van die bedragen. Goed technisch en financieel beleid is de sleutel. Bij Club zie je dezelfde manier van werken als bij Ajax: een goede clubleiding met daaronder de coach die dat beleid verder zet op het veld."


  Tenslotte, kan Ajax dit jaar al meedingen om de Champions League-finale? "Wel, begin dit seizoen zei analist Pierre van Hooijdonk dat Ajax wel eens tot aan de finale zou kunnen geraken. Hij werd toen uitgelachen, maar Pierre zal nu stilaan zelf lachen. Als je ziet wat Ajax gisteren deed - en als het dit niveau doortrekt - dan kan het iedereen verslaan."

  Spits Haller pikte opnieuw zijn goaltje mee en zit aan 6 stuks na 3 matchen.

  Lees ook: