Graag gezien bij beloften en Vitesse: "Openda wil zich bewijzen in België"

  Loïs Openda

  Bij Club Brugge zullen ze het graag horen. Loïs Openda is voorlopig dé man bij de nationale beloften in de voorrondes voor het EK. Drie jaar na zijn debuut in de Belgische competitie werkt Openda bij de Belgische beloften en in Nederland hard om de hiaten in zijn spel bij te schaven en de top te bereiken.

  In juni van dit jaar verlengde Loïs Openda zijn contract bij Club Brugge om daarna voor het tweede seizoen op rij uitgeleend te worden aan Vitesse. Vorig seizoen gooide de club uit Arnhem hoge ogen in Nederland met een vierde plaats in de competitie en het halen van de bekerfinale.

   

  Het aandeel van Openda? Onder meer tien competitiegoals en drie doelpunten in de beker - waarvan een in de verloren finale tegen Ajax. Dit seizoen kennen Vitesse en Openda meer ups en downs, maar ze zijn nog altijd erg tevreden over de Belg.

   

  "Openda is een topkerel om mee te werken", vertelt Dick Schreuder, assistenttrainer van Vitesse. "Hij is bereid extra werk te doen op training om te oefenen op zijn afwerking en traptechniek."

   

  In de EK-kwalificatiematch tegen Denemarken met de Belgische beloften trapte hij woensdag alvast de enige goal van de match knap binnen.

  Hard werken voor de ploeg

  In België kreeg Loïs Openda vaak de kritiek te veel doelkansen te missen in het shirt van Club Brugge. Hoe hij van dichtbij de 2-1 tegen Monaco in de Champions League naast kopte, zal Club-fans nog hoofdpijn bezorgen.

   

  Dit seizoen loopt het op het vlak van scoren ook in Nederland niet geweldig. Twee goals in de Eredivisie en een in Europa. "Dit seizoen gaat het met ups en downs, maar de laatste weken is hij opnieuw goed aan het spelen", zegt Dick Schreuder. 

   

  Dat Openda dit seizoen moeilijker scoort, heeft een aantal redenen volgens Vitesse-watcher Chris Tempelman van Voetbal International. "Het klikt minder goed met de spits naast hem dan vorig seizoen. Bovendien is hij een onrustig type dat soms nog overzicht ontbreekt en hij moet ook hard werken in de spits."

   

  "We vragen van onze spitsen inderdaad dat ze hard werken", bevestigt assistent Schreuder. "Dat doet Loïs."

   

  De assistent van Vitesse is in elk geval tevreden met de ontwikkeling van de nog altijd maar 21-jarige spits. "Door elke week te spelen, hard te werken en je ergens goed te voelen, ontwikkelt elke voetballer zich."

  Ik zie hem zeker bij een middenmoter in Engeland, Duitsland of Frankrijk terecht komen waar ze zijn snelheid willen uitspelen.

  Op de helft van de tegenstander spelen

  De wil om het te maken aan de top is in elk geval aanwezig bij Loïs Openda. "Toen ik hem sprak na de Europese match tegen Anderlecht voelde ik dat hij zich in België wil bewijzen", zegt Vitesse-watcher Chris Tempelman.

   

  "Ik zie hem zeker bij een middenmoter in Engeland, Duitsland of Frankrijk, waar ze zijn snelheid willen uitspelen."

   

  "Een terugkeer naar Club Brugge? Volgens mij heeft hij het moeilijker bij clubs die voortdurend op de helft van de tegenstander spelen. Daarom staat hij bij mij weten ook niet op de radar bij Ajax of PSV."

   

  "Zijn snelheid is zijn grootste wapen en tegen Anderlecht speelde hij goed tussen de lijnen, maar Openda is soms wat onrustig en mist dan het overzicht."

   

  Nochtans is een Vitesse op zijn best voor Openda een goede leerschool voor het voetballen op kleinere ruimtes. "Wij spelen ook vaak op de helft van de tegenstander en Loïs verbetert daarin enorm", zegt Dick Schreuder.

   

  "Bij ons speelt hij nu in een systeem met twee spitsen", zegt de assistent van Vitesse. "Maar ik zie hem zeker ook in een systeem met drie spitsen spelen waarbij er vooraan veel beweging is."

   

  Is dat niet het systeem waarmee Club Brugge vaak speelt?

  Lees ook: