Spanning in vrouwenbasketbal dankzij Kangoeroes: "Beetje het model van Real Madrid"

  Kangoeroes Mechelen wil voor spanning zorgen.

  Castors Braine is al jaren ongenaakbaar in het vrouwenbasketbal in ons land, maar dit seizoen krijgt het stevige concurrentie van Kangoeroes Mechelen. Het bewijs: gisteren won Castors Braine het hoogstaande duel met amper twee punten verschil: 79-81. "Dit is goed voor het imago van de sport in ons land", klinkt het bij Braine.

  Kangoeroes Mechelen is een mannen- en vrouwenploeg. Eerst loodste de ambitieuze voorzitter Luc Katra de mannenploeg al van 3e provinciale naar de top. Nu kocht hij ook de vrouwenploeg van Sint-Katelijne-Waver om te concurreren met Castors Braine, dat al 8 jaar het vrouwenbasket domineert.

   

  "Stilstaan is achteruitgaan", lacht Katra. "Je moet initiatief durven te nemen. Ik weet niet of we meteen onze voet naast Castors Braine zullen zetten. Er wordt veel gezegd, maar de competitie duurt lang. Een zwaluw maakt de lente niet."

   

  Zit er veel geld in het project? "Bij de vrouwen spelen we vooral met jonge talenten en ook bij de heren zitten we nog op een redelijk bescheiden budget in vergelijking met de andere clubs. We hopen op goede resultaten om te kunnen bewijzen dat geld niet alles bepaalt."

   

  "Binnenkort krijgen we ook een nieuwe zaal hier in Mechelen, dat zal nog voor een extra boost zorgen. Er is zeker een plan op lange termijn. We willen met Kangoeroes doorstoten, nationaal en internationaal. Binnenkort maken we ook meer details bekend over onze samenwerking met KV Mechelen, onze grote broer uit het voetbal."

   

  "In het buitenland zijn er al veel voorbeelden waar dat gewerkt heeft. Het leverde successen op en is ook lucratief. Zoiets proberen we ook hier, met steun van de stad. Real Madrid? Dat is een mooi voorbeeld. Men mag dromen, dus een beetje Real Madrid, waarom niet."

  Voorzitter Luc Katra: "Een beetje Real Madrid, waarom niet?"

  Concurrent Castors Braine verwelkomt concurrentie: "Goed voor imago"

  In het eerste onderlinge duel trekt Castors Braine wel nipt aan het langste eind. Mechelen leidt na het eerste kwart met 25-20, maar dat houdt de ploeg niet vast. De spanning blijft tot de laatste seconden en de bezoekers winnen met 79-81.

   

  "Dit was een hoogstaande match", zegt Frédéric Dusart, de coach van Castors Braine. "Dat is natuurlijk stresserend als coach, het was een match met veel inzet en agressiviteit."

   

  En toch juicht Dusart de evolutie toe. "Dit is goed voor het vrouwenbasketbal, goed voor het imago van de Belgische competitie. Ik hoop dat mensen dit zien want het was echt reclame voor de sport. 79-81, dat is een topscore bij de vrouwen. Het was een dubbeltje op zijn kant en het viel deze keer naar onze kant."

   

  "Het niveau van de competitie wordt hierdoor echt opgetild. Ons budget is gedaald de laatste jaren en ik reken meer op jonge Belgen. Wij zijn niet de grote favoriet dit seizoen, denk ik, Kangoeroes maakt ook kans."

   

  "Dit was een knappe wedstrijd in het damesbasketbal", vertelt ook Kathleen Schuurmans, manager van Castors Braine. "Het is voor ons de perfecte voorbereiding op onze Europese match van volgende week. Kangoeroes is versterkt en dat kan ik alleen maar toejuichen. Wij willen het liefst zoveel mogelijk goede wedstrijden spelen, week na week. Dat kan het niveau alleen maar verbeteren."

  Coach Castors Braine: "Kangoeroes maakt ook kans op de titel"

  Manager Kathleen Schuurmans: "Ik kan dit alleen maar toejuichen"