Wenger countert kritiek op tweejaarlijks WK voetbal: "Dit is geen ego-trip"

  Arsène Wenger stond lang aan het roer bij Arsenal.

  Het voorstel van de wereldvoetbalbond FIFA om tweejaarlijks een WK te organiseren, oogstte heel wat kritiek. Toch wil Arsène Wenger het plan niet opbergen. "Een wereldkampioenschap om de twee jaar heeft alleen zin als men alles in overweging neemt en de hele kwalificatiestructuur hervormt", nuanceert de voormalige trainer van Arsenal.

  FIFA heeft trek om het format van internationaal voetbal om te gooien. Na 2024 moet het aantal kwalificatiematchen voor toernooien verminderen, worden de interlandbreaks misschien langer en zou het WK om de twee jaar plaatsvinden. Vooral dat laatste stuit op heel wat kritiek.

   

  Arsène Wenger, actief lid van een studiegroep die het project onderzoekt, verdedigt het idee. "Het plan om de speelkalender te hervormen is geen ego-trip. Men mag dit niet herleiden tot een plan om meer WK's te spelen. Een wereldkampioenschap om de twee jaar heeft alleen zin als men alles in overweging neemt en de hele kwalificatiestructuur hervormt."

   

  "Het WK is zo'n groot evenement dat de reputatie niet zal worden aangetast", gelooft het hoofd voetbalontwikkeling van de FIFA. "Men wil de beste in de wereld zijn, en dat wil men elk jaar zijn."

   

  De langere interlandperiodes ziet Wenger als een bescherming voor de spelers. Er zouden minder wedstrijden worden gespeeld, die beter gespreid zijn. "Ik ben ervan overtuigd dat de clubs en de spelers hiervan profiteren", aldus Wenger. 

  FIFA-baas Infantino wil het voetballandschap hertekenen.