Sonny Colbrelli, de familieman die droomt van de Ronde van Vlaanderen

  Sonny Colbrelli is door het dolle heen na zijn Europese titel.

  Bahrein-Victorious heeft zijn naam niet gestolen. De ploeg heeft in de lente een stormachtige metamorfose ondergaan en stapelt de overwinningen op. Op het EK in Trentino was Sonny Colbrelli, weliswaar in zijn Italiaanse shirt, de beste leerling van de klas. Wie is de 31-jarige Italiaanse Europese kampioen die nog liever de Ronde van Vlaanderen dan Milaan-Sanremo op zijn erelijst wil?

  Sonny Colbrelli is voor de wielerliefhebbers uiteraard geen onbekende soldaat. In 2017 drukte hij al zijn stempel op de voorjaarsklassiekers met tal van top 10-plaatsen in het Vlaamse werk en een zege in de Brabantse Pijl als uitschieter.

  Maar de pocketsprinter en puncher heeft dit jaar de poort naar de absolute top keihard ingetrapt.

  6e in Kuurne, 8e in Sanremo en 4e in Wevelgem, het was de voorbode op een briljante zomer met de Italiaanse titel in Imola - een afkooksel van het WK-parcours waar Julian Alaphilippe won - als vaderlandse uitschieter.

  Colbrelli had in diezelfde junimaand al geïmponeerd in de Dauphiné met een ritzege en 3 tweede plaatsen en werd ook in de Tour de France als een van de potentiële uitblinkers aangekondigd.

  In de sprints reed hij zichzelf echter veel te vaak in de vernieling, maar de geblokte Colbrelli bewees met een 3e plaats in de Alpenrit naar Tignes dat hij beter dan ooit tevoren klimt.

  Het is een extra troefkaart die Colbrelli de jongste weken wel met verve heeft uitgespeeld. In de Benelux Tour was hij outstanding in de Ardennenrit en stelde hij met een 2e plaats op de Muur van Geraardsbergen zijn eindzege veilig.

  Gisteren volgde voor eigen volk de apotheose met de Europese titel in Trentino. Colbrelli kon als de beste Italiaanse plakband als enige het wiel van een ontketende Remco Evenepoel vasthouden en droogde onze landgenoot met de vingers in de neus af in de sprint.

  Eerste fiets dankzij spaaractie bij de supermarkt

  De wielertoekomst van Sonny Colbrelli stond nochtans niet in de sterren geschreven.

  Papa Federico Colbrelli was in de jaren 80 helemaal wild van de tv-serie Miami Vice, waar acteur Don Johnson gestalte gaf aan agent Sonny Crockett. In 1990 kreeg zijn zoon dan ook de flamboyante voornaam Sonny mee.

  Colbrelli geeft grif toe dat hij in zijn jeugdjaren geen modelleerling was, maar het blitse glamourleven van zijn tv-inspiratiepersonage was ook niet voor hem weggelegd. 

  "Mijn ouders hebben me altijd ingepeperd dat ik hard moest werken. Ik mocht alles, maar zeker niet met mijn vingers draaien", vertelt Colbrelli in de Italiaanse pers over zijn jeugd.

   

  Colbrelli trok veel met zijn vader op en stak zijn handen uit de mouwen. De fiets kwam dan ook per toeval op zijn pad. In zijn geval na een verzamelactie bij een winkel.

  "Ik had tot dan gevoetbald en geskied, iets waar ik vrij goed in was. En in mijn vrije tijd ging ik vissen."

   

  En toch werd het zaadje geplant tijdens een MTB-race in de provincie Brescia, waar Colbrelli tot eenieders verbazing won.

  "Ik was best een gezette jongen met wat overtollige kilo's. Een week later deed ik het ook niet onaardig in barslechte weersomstandigheden. En toen ik de prestaties van Marco Pantani zag, vroeg ik me af waarom ik het zelf niet op de weg zou proberen."

  Mijn ouders hebben me altijd ingepeperd dat ik hard moest werken. Ik mocht alles, maar zeker niet met mijn vingers draaien.

  Sonny Colbrelli over zijn jeugd

  Papa Colbrelli kiest tussen twee outfits

  De liefde voor de fiets groeide, maar de familie van Colbrelli stond op de rem. "Ik begon te werken in de fabriek, waar ik de ochtendshift deed: van 6 u 's morgens tot de middag. Ik bracht wat geld in het laatje en ik was tevreden."

   

  Maar Colbrelli dwong toch een keuze af bij de pater familias. "Kies je voor mijn werkoutfit of voor mijn rennerskledij?"

  De beslissing blijkt jaren later de juiste te zijn geweest, maar Colbrelli benadrukt maar al te graag dat er geduld en tijd nodig is om te rijpen. Dat doet hij bij opleidingsploeg Bardiani, tot hij in 2017 zijn promotie naar de WorldTour viert in het Bahrein-kamp.

  Op zijn 31e lijkt Colbrelli stilaan op zijn piek beland, al droomt hij - ook door zijn bewondering voor Tom Boonen - nog altijd van de Ronde van Vlaanderen, meer nog dan van Milaan-Sanremo.

  De papa van Vittoria (daar heb je de zegelink weer) en Tomaso verbergt niet dat het nomadenleven als wielrenner soms zwaar op zijn gemoed weegt, maar blijft zichzelf steeds dezelfde boodschap inprenten.

  "Als ik heimwee heb, blijf ik herhalen dat ik dit eigenlijk ook voor hen doe. We doen het voor de toekomst van mijn gezin, wat dus eigenlijk de toekomst van mijn kinderen is."

  "Mijn ouders hebben me altijd met de voeten op de grond gehouden"

  Ondanks alle successen zal de bijgelovige Sonny Colbrelli naar eigen zeggen de levenslessen uit zijn jeugdjaren nooit verloochenen. 

   

  "Als junior kon ik rekenen op veel interesse van diverse teams en ik heb naar hun voorstellen geluisterd. Er waren stevige aanbiedingen en dat is erg verleidelijk als jonge renner, maar mijn ouders hebben me altijd met de voeten op de grond gehouden."

   

  "Ik heb mijn eigen pad gevolgd en ben blijven werken met een beperkt salaris. Daar ben ik mijn ouders nu dankbaar voor, want andere jongens - die beter waren dan ik - hebben een andere keuze gemaakt en zijn vandaag geen renner meer."

   

  Of hoe de Italianen hun nieuwe chouchou bestempelen: een toprenner, maar vooral ook een doodgewone jongen met zijn voeten op de grond. "Un ragazzo con i piedi per terra."

  Nog enkele wist-je-datjes over Sonny Colbrelli

  • Colbrelli heeft een fanclub in België, die vroeger de naam Daytona droeg. Vanwaar die naam? Sonny Crockett, naar wie Colbrelli vernoemd is, reed in de serie Miami Vice rond in een Ferrari Daytona.

  • Als Colbrelli geen renner was geworden, dan was hij nu garagist. Colbrelli studeerde mechanica en sleutelde een jaar aan oude auto's, een passie van hem.

  • De bijnaam van Colbrelli is "de cobra". Maar dat heeft niets te maken met dopingzondaar Riccardo Ricco, die ook bekend stond als "de cobra".

  • Colbrelli voelt zich als een vis in het water wanneer het regent. "Dat heeft veel te maken met mentale sterkte. Bij veel renners zinkt de moed hen in de schoenen als het regent, wat een impact heeft op hun prestaties. Zelf kon ik altijd goed overweg met regen en koude", zegt Colbrelli.

  Lees ook: