Evenepoel rijdt de stenen uit de grond, maar krijgt Colbrelli niet uit zijn wiel

EK wielrennen
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 179 km
location 12:40: Trento - 17:00: Trento
trophy Sonny Colbrelli
einde
startfinish
0306090120150179

  Net als vorig jaar (met Giacomo Nizzolo) is de Italiaanse kampioen ook de Europese kampioen: Sonny Colbrelli heeft zijn favorietenrol waargemaakt in eigen land. In Trentino was Remco Evenepoel ijzersterk in een slijtageslag, maar hij kon één renner niet uit zijn wiel gooien. De uitgekookte Italiaan vloerde Evenepoel makkelijk in een sprint-à-deux.  

  Het EK wielrennen kort samengevat:

  • Sleutelmoment: Tot in de laatste ronde reden Remco Evenepoel en de overgebleven Belgen de perfecte koers. Op de laatste klim van de dag raakte Evenepoel niet van Colbrelli af. De Italiaan gaf de zege niet meer weg.
  • Winnaar van de dag (1): Sonny Colbrelli verkeert al enkele weken in bloedvorm. Hij won vorige week de Benelux Tour en begon als topfavoriet aan het EK. Hij maakte het prachtig af voor eigen volk.
  • Winnaar van de dag (2): Dat Remco Evenepoel helemaal terug is, bewees hij al na de Spelen met vijf zeges en een sterke EK-tijdrit. In de wegrit lukte het net niet, maar hij was wel de beste man in koers.
  • Verliezers van de dag: Peter Sagan mikte in Trento op een tweede Europese titel. Nog voor het lokale circuit zat zijn EK er al op. Ook Tadej Pogacar en Marc Hirschi zijn al beter geweest. Allebei konden ze Evenepoel niet volgen.
  • Opvallende statistiek: Voor de Italianen is het de vierde Europese titel op een rij na Trentin in 2018, Viviani in 2019 en Nizzolo vorig jaar. Nog: slechts 31 (!) renners haalden de finish van dit loodzware EK.

  Belgen rijden de perfecte koers

  Op de grote lus met vier beklimmingen wisten heel wat grote namen al dat ze geen Europees kampioen zouden worden. Philippe Gilbert kampte met kettingproblemen en zou nooit meer terugkeren voorin. 

   

  Voor ex-winnaar Peter Sagan en landgenoot Dylan Teuns ging het te snel, geen goed teken twee weken voor het WK in België.

   

  Op de lokale ronde in Trento, met 8 keer de klim richting Povo, reden de overgebleven Belgen de perfecte koers. Vooral Victor Campenaerts was ijzersterk. Eerst ging hij zelf mee in de aanval, nadien was hij de ideale begeleider van Remco Evenepoel in een elitegroep. 

   

  Die werd op vier ronden van het einde gevormd onder impuls van Trentin en Pogacar. Evenepoel glipte in twee tijden zonder problemen mee, net als Dewulf, Hermans en de overgebleven Campenaerts.

  Victor Campenaerts reed een fantastische koers in dienst van Evenepoel.

  Colbrelli kraakt niet

  Op de voorlaatste beklimming perste Evenepoel alles uit zijn benen. Enkel Cosnefroy en topfavoriet Colbrelli, tot dan vrijwel onzichtbaar, konden nog volgen. Voor Tour-winnaar Pogacar was het boeken toe.


  Met z'n drieën doken Evenepoel, Cosnefroy en Colbrelli de slotronde in. De jonge Belg hield het tempo zodanig hoog bergop dat de Fransman meteen kraakte op de slotklim.


  Colbrelli bleef wel in het wiel hangen. De snelle Italiaan ging mee over de top, wat Evenepoel ook probeerde. In de afdaling en het vlakke stuk richting de finish nam Evenepoel verrassend nog over. 


  Hij bracht Colbrelli vrijwel in een zetel naar de finish en die maakte het krachtig af op de kasseien. Evenepoel werd tweede op enkele meters en wist met zijn ontgoocheling geen blijf.

  Evenepoel krijgt Colbrelli er niet af:

  De Italiaan maakt het af in de sprint:

  Rituitslag Ek wielrennenRituitslag Ek wielrennen

    naamresultaat
  1Sonny Colbrelli179 km in 4u19'45"
  2Remco Evenepoelz.t.
  3Benoît Cosnefroyop 1'30"
  4Matteo Trentin1'44"
  5Tadej Pogacarz.t.
  6Marc Hirschi
  7Markus Hoelgaard
  8Ben Hermans1'46"
  9Pavel Sivakov1'49"
  10Victor Campenaerts5'41"

  Colbrelli: "Eén taak: Remco Evenepoel volgen"

  Sonny Colbrelli was vooraf de topfavoriet op dit EK, hij maakte het ook knap af. De 31-jarige renner van Bahriain zorgde voor een Italiaans delirium in Trento.

   

  Hij voelde zich in het begin van de wedstrijd niet al te best. "Bij de start van de race had ik geen goed gevoel", zei Colbrelli in het flashinterview.

   

  "Op sociale media merkte ik dat er erg veel druk op ons werd gezet. Dat ik dan kan winnen, dat is fantastisch."

   

  Het Italiaanse team deed het nagenoeg perfect. "In de finale kon ik rekenen op een fantastische Trentin. Ik had maar één taak: Remco Evenepoel volgen. Ik heb veel geleden, maar het lukte net. Voor eigen volk winnen, is erg mooi."

  Fase per fase

  1. 16 uur 59. Nog wat verder maakt Trentin het Italiaanse feestje compleet. Hij zweept het publiek nog wat op terwijl hij als 4e finisht.  .
  2. 16 uur 58. Cosnefroy derde. Op ruim een minuut bolt Cosnefroy als derde over de finishlijn. .
  3. 16 uur 57. Jammer. Maar het is niet anders! José De Cauwer.
  4. 16 uur 56 match afgelopen
  5. 16 uur 55. Colbrelli bekijkt het in het wiel van Evenepoel. De Belg lijkt kansloos tegen de Italiaan. .
  6. We gaan sprinten! Met z'n tweeën rijden ze onder de rode vod. Ze gaan sprinten, zo lijkt het. . 16 uur 55.
  7. 16 uur 54. Onderneemt Evenepoel nog iets in de straten van Trento? In een sprint lijkt hij kansloos. .
  8. 16 uur 51. Evenepoel moet nog wat uitgekookter worden in dit soort situaties. Renaat Schotte.
  9. 16 uur 50. Colbrelli gooit de benen nog eens los in het wiel van Evenepoel. De Europese titel wordt hem op een presenteerblaadje overhandigd.  .
  10. 16 uur 49. De uitgekookte Colbrelli neemt dan toch een keer over, maar lang duurt zijn kopbeurt niet. Evenepoel neemt meteen weer over. .
  11. 16 uur 48. Nog 7km te gaan. Evenepoel gaat niet van de kop af. Vreemd. .
  12. 16 uur 48. Evenepoel krijgt Colbrelli er niet af.

   Evenepoel krijgt Colbrelli er niet af

  13. 16 uur 47. Evenpoel blijft knallen op kop. Sven Vanthourenhout komt zijn poulain tot de orde roepen. Colbrelli neemt voorlopig niet over, tot frustratie van Evenepoel. .
  14. 16 uur 46. Colbrelli gaat mee over de top van de klim naar Povo. De rollen zijn nu omgekeerd, Colbrelli is de favoriet. .
  15. 16 uur 44. Heeft Evenepoel nog een versnelling? Is die dan pittig genoeg? José De Cauwer.
  16. 16 uur 43. Evenepoel loopt nog eens op de trappers. Colbrelli kraakt voorlopig niet. Het steilste stuk moet nog komen. .
  17. 16 uur 43. Evenepoel heeft nu al een berekoers gereden. Krijgt hij Colbrelli er nog af? .
  18. 16 uur 41. Cosnefroy parkeert. Cosnefroy breekt in derde positie. Evenpoel heeft al zilver. .
  19. 16 uur 41. Evenepoel, Cosnefroy en Colbrelli zijn aan de laatste klim van de dag begonnen. De jonge Belg zet zijn medevluchters vanaf de eerste meters onder druk. .
  20. 16 uur 40. Gaan ze nog overnemen? José De Cauwer.