Voetbalsters benaderd voor matchfixing: "Vermoeden dat het phishing was"

  Vier voetbalsters uit de Women Super League zijn benaderd om wedstrijden te vervalsen. Daarvoor zouden ze 100.000 euro in bitcoins krijgen. De voetbalbond diende meteen een klacht in bij het federaal parket en wees de clubs met een brief op hun meldingsplicht. "Die is heel belangrijk."

  Poging tot matchfixing in vrouwenvoetbal: 4 speelsters online benaderd

  Peter Bossaert, CEO van de voetbalbond legt het verhaal uit: "Er zijn een aantal speelsters via sociale media benaderd voor matchfixing. Daarvoor is een bepaald bedrag genoemd: 100.000 euro."

   

  Bij die speelsters zou minstens één speelster van de Red Flames zijn. Ze stapten naar het meldpunt voor wedstrijdvervalsing van de voetbalbond. "De betrokkenenen hebben dat meteen gemeld bij ons, zoals het hoort."

   

  "Wij hebben dat meteen bij het bondsparket en het federaal parket gemeld, die ook de nodige stappen hebben gezet." De bond heeft ook een klacht ingediend bij het federaal parket."

  We hebben zo snel mogelijk de clubs aangeschreven om iedereen eraan te herinneren dat matchfixing onmiddellijk gemeld moeten worden.

  Peter Bossaert

  De voetbalbond is ook meteen in actie geschoten, om de clubs op hun meldingsplicht te wijzen. "We hebben zo snel mogelijk de clubs aangeschreven om iedereen eraan te herinneren dat matchfixing onmiddellijk gemeld moeten worden."


  "Enerzijds om mogelijke toekomstige betrokkenen te waarschuwen voor mogelijke pogingen tot fraude en anderzijds omdat het de enige manier is om matchfixing efficiënt te bestrijden en om een eerlijke competitie te krijgen."


  "Meldingsplicht is belangrijk. We hebben heel hard gewerkt aan bewustwording rond matchfixing. Daarvoor hebben we samengewerkt met UEFA en FIFA en we proberen die kennis ook te delen met de clubs."

  "We denken dat het eerder draait om phishing dan matchfixing"

  Maar het is niet zeker dat het echt om een poging tot matchfixing gaat. "We hebben ook het gevoel dat het wellicht meer te maken heeft met phishing, op zoek naar gegevens van de betrokkenen", zegt Bossaert.

   

  De Belgische speelsters zijn ook niet de enigen die benaderd zijn. Over heel Europa waren er pogingen. "De bedragen zijn heel hoog én zouden in bitcoin uitbetaald worden. Door dat systeem denken we dat het eerder draait om phishing", zegt Bossaert. "Dat is het vermoeden."

  Bekijk het interview met Peter Bossaert