Hoe gaan onze marathonloopsters overmorgen om met de hitte? En wat zijn hun looprituelen?

  Zowel Mieke Gorissen als Hanne Verbruggen wil zaterdagnacht vooral "gezond finishen".

  In het afsluitende olympische weekend lopen vijf landgenoten (2 dames en 3 heren) de marathon. Hanne Verbruggen en Mieke Gorissen bijten zaterdagnacht de spits af. Ze kijken er enorm naar uit, maar temperen - vooral door de enorme luchtvochtigheid - de verwachtingen: "We willen vooral gezond uitlopen."

  Na een acclimatisatieperiode in het Belgische basiskamp in Mito, zijn de marathondames gisteren afgereisd naar Sapporo. Daar, op zo'n 1.000 kilometer van Tokio, wordt de marathon betwist. Hoe zijn de omstandigheden ter plekke?

   

  "Ik mag hier nog een jaar zitten, maar volledig geacclimatiseerd zal ik nooit zijn", vertelt Hanne Verbruggen. "Ik ben na drie weken wel al beter aan de omstandigheden gewend dan voor ik hier was. Mijn conditie is heel goed. Ik heb een serieuze sprong voorwaarts gemaakt, het is alleen jammer dat dat er in deze omstandigheden niet zal uitkomen."

   

  "Mijn grootste doel is om deze marathon gezond uit te lopen, pas dan kan ik me een echte olympiër noemen. Ik ga puur naar mezelf kijken, mijn grenzen verleggen en genieten van de ervaring. 

   

  "Het wordt mijn eerste keer op zo'n groot evenement, dus dat wordt onvergetelijk. Een persoonlijk record zal sowieso niet aan de orde zijn. De warmte valt mee, maar het is de vochtigheid die heel veel van je lichaam vraagt."

  Ik ga puur naar mezelf kijken, mijn grenzen verleggen en genieten van de ervaring. 

  Hanne Verbruggen

  Mieke Gorissen: "Dit is mij zomaar boem-patat overkomen"

  Ook de 38-jarige Mieke Gorissen kijkt enorm uit naar haar olympisch debuut, al komt ze wel met een bang hartje aan de start. 

   

  "Sinds begin juni ben ik in de klimaatkamer beginnen trainen om met deze temperatuur en de luchtvochtigheid te kunnen omgaan. Ik ben tevreden met mijn vorm en hoop op een goeie prestatie, ondanks de weersomstandigheden. Het wordt belangrijk om het hoofd erbij te houden."

   

  "Ik heb mezelf drie doelen gesteld: allereerst wil ik achteraf tevreden kunnen terugblikken, ten tweede wil ik graag aankomen en mijn derde doel is ingegeven door lichte ongerustheid. Ik wil liefst niet als laatste finishen. Mensen zullen misschien zeggen: "Heeft zij nu echt niet meer ambitie?" Ik wil graag ambitieus zijn, maar ook verstandig en realistisch."

   

  "Dat ik op de Olympische Spelen sta, is sowieso al een droom. Ik had dit nooit mogelijk geacht. Dit is mij zomaar boem-patat overkomen."

  Ik wil liefst niet als laatste finishen. Mensen zullen misschien zeggen: "Heeft zij nu echt niet meer ambitie?" Ik wil graag ambitieus zijn, maar ook verstandig en realistisch.

  Mieke Gorissen

  Mentale voorbereiding? "Liedje van Regi & Camille" en "breien als Tom Daley"

  Gedurende moeilijke momenten in de marathon, ratelt Hanne Verbruggen een deuntje af in haar hoofd. "In de marathon van Valencia, waar ik me gekwalificeerd heb voor deze Spelen, had ik het liedje "Vechter" van Regi & Camille in mijn hoofd. Dat zal ik nu opnieuw doen. Als ik het moeilijk heb, zing ik dat liedje in mijn hoofd. Niet luidop, want ik moet energie sparen", lacht Verbruggen.

  Heeft Mieke Gorissen geen speciaal liedje of routine tijdens de marathon? "Ik zou willen dat ik kan delen wat ik doe of waaraan ik denk tijdens het lopen, maar achteraf weet ik dat vaak zelf niet meer. Gewoon linkervoet, rechtervoet, linkervoet, rechtervoet."

   

  Als voorbereiding op de marathon heeft Gorissen wel twee favoriete bezigheden: breien en lezen. "Ik heb enkele sokken mee op naalden, voor mocht ik ze nodig hebben. Ik ben blijkbaar niet de enige olympiër die graag breit, want ik zag dat ook schoonspringer Tom Daley aan het breien was op de tribune."

   

  "Ik lees ook heel graag boeken, vooral wetenschappelijke boeken en sciencefiction-fantasy. Nu ben ik het boek "There Are Places in The World Where Rules Are Less Important Than Kindness" aan het lezen. Dat zijn korte stukjes, gemakkelijk voor hier, waarin fysicus Carlo Rovelli zijn visie geeft op bepaalde zaken."

  programma Hanne Verbruggen  
  zaterdag 7 augustus marathon 49e verslag
  programma Mieke Gorissen
  zaterdag 7 augustus marathon 28e verslag