Mieke Gorissen op haar 38e naar Tokio: "Door examens geen tijd voor stage"

  "Dit is once in a lifetime"", zegt Mieke Gorissen.

  Met haar 38 jaar wordt Mieke Gorissen straks een van de oudste debutanten op de Spelen in Tokio. Het lijkt wel een sprookje wat haar overkomt, maar toch blijft de Diepenbeekse laatbloeier er kalm onder. Er waren immers belangrijkere zaken de laatste weken: de examens van haar leerlingen.

  Ze wou graag eens een deftige marathon lopen zei ze na afloop van het BK veldlopen, waar ze de Belgische titel veroverde. "De vorm voelde heel erg goed aan en ik wou graag eens kijken wat ik daarmee kon in een marathon", vertelt Gorissen.

   

  Met succes want begin april plaatste ze zich tijdens de marathon van Enschede zowaar voor de Olympische Spelen. "Er liepen tijdens die marathon ook hazen mee. Daarom moest je een richttijd aanduiden op een lijst."

   

  "De laagste was de olympische limiet. Ik heb dan maar daarvoor gekozen, hoewel ik eigenlijk gewoon kwam om te kijken hoe ver ik kan
  geraken tijdens een marathon. Blijkbaar kon ik nog sneller (ze liep 2u28'31"), dus ik was zeer tevreden."

  Een stage? Daar heb ik geen tijd voor. Ik wil eerst mijn leerlingen zo goed mogelijk helpen op het einde van het schooljaar.

  Mieke Gorissen

  Nog maar 3 jaar een trainer

  Zo mag Mieke Gorissen op haar 38e debuteren op het hoogste toneel. En dat terwijl ze nog maar 3 jaar onder begeleiding van een coach loopt.

   

  "Ik liep tot 3 jaar geleden een paar keer per week hetzelfde parcours van 10 kilometer. Maar dankzij Gilbert (Simal) heb ik zowel de kwaliteit als de kwantiteit van die trainingen kunnen aanpassen." Door die professionelere aanpak maakte Gorissen plots veel progressie, iets wat haar trainer had voorspeld.

   

  "Ik zag haar goed lopen maar je zag dat er nog progressie mogelijk was", vertelt Simal. "Mieke en ik hebben dan samengezeten om een schema uit te werken dat voor haar haalbaar is. Vanaf dat moment ging het steeds beter."

   

  Die progressie heeft haar dus tot in Tokio gebracht, al zal ze daar niet lang verblijven. De marathon wordt vanwege de hoge temperaturen in de Japanse hoofdstad immers in Sapporo gelopen.

   

  "In Tokio kan het rond de 40 graden worden, in Sapporo maar 25. Toch is de luchtvochtigheid ook daar erg hoog. Dat zal zeker een invloed hebben op de prestatie tijdens de marathon", zegt haar trainer.

   

  Om zich voor te bereiden op die omstandigheden gaat Gorissen binnenkort trainen in het Bakala-instituut. "Daar hebben ze een kamer waar je het klimaat in Japan kunt nabootsen. Zo ben je toch een beetje voorbereid."

   

  Veel atleten plannen ook een stage, maar dat laat de Diepenbeekse aan zich voorbijgaan. "Daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik wil eerst mijn leerlingen zo goed mogelijk helpen op het einde van het schooljaar. Dat heeft mijn prioriteit. En midden juli vertrek ik al naar Japan om te acclimatiseren."

  "Job als leerkracht is mijn uitlaatklep"

  Voor de leerkracht fysica en wiskunde is dit allemaal erg nieuw. Met haar 38 zal ze een ‘oudje’ zijn op de Spelen. Gorissen is heel erg dankbaar dat ze dit nog mag meemaken.

   

  "Dit is voor mij once in a lifetime. Ik had drie jaar geleden nooit durven dromen dat ik mijn land zou mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen."

   

  Over de vraag of ze na de Spelen nog professioneler zal gaan werken, hoeft ze niet lang na te denken:  "Nee, ik heb al een job als leerkracht en die doe ik enorm graag. Voor mij moet het lopen een uitlaatklep blijven. Dan ben ik al heel erg tevreden."

   

  Er is dan ook geen grote ambitie voor de olympische marathon op 7 augustus. "Het zal nog maar de derde marathon zijn die ik loop. Ik weet ook totaal niet wat ik moet verwachten. Zeker met het weer daar. Een richttijd heb ik ook niet echt in mijn hoofd zitten. Ik wil vooral genieten van de ervaring. We zien wel waar het schip strandt."

  Dit is een samenwerking tussen Sporza en de PXL

  Dit artikel werd geschreven door Siebe Vanheusden, student aan de opleiding journalistiek van de Hogeschool PXL in Limburg.