Belgian Cats de dag na de uitschakeling: "Gaan nooit vergeten wat mogelijk was"

  Een dag na het verlies tegen Japan heerst de ontgoocheling nog bij de Belgian Cats

  Geen halve finale voor de Belgian Cats. Japan zorgde voor een forse kater bij onze nationale basketvrouwen. Als Japan niet uitvalt met corona, eindigt het olympisch avontuur van de Cats hier. Een dag na de nederlaag is de ontgoocheling nog niet verteerd.

  Emma Meesseman: "In mijn achterhoofd weet ik dat we trots mogen zijn"

  Emma Meesseman etaleerde de voorbije wedstrijden meermaals haar klasse, maar kon niet voorkomen dat Japan de Cats naar huis stuurde. "Het gaat nog wel even pijn doen", klinkt Meesseman nog zichtbaar ontgoocheld.

   

  "Ik hoop voor mezelf en de ploeg dat we qua gevoel snel kunnen schakelen naar trots. Het is toch een mooi parcours dat we hebben afgelegd. Maar ik denk niet dat we ooit gaan vergeten wat er mogelijk was." 

   

  In eigen land wordt er vooral stilgestaan bij de slotfase waar de Belgen de zege alsnog uit handen gaven. "Eerlijk gezegd kijk ik niet meer terug naar die fases. Het is zo al moeilijk genoeg. Misschien later", zegt Meesseman daarover.

   

  "Momenteel heb ik het niet nodig om die match te analyseren. Dat zou me te veel pijn doen. Nu overheersen er nog vooral negatieve gevoelens. Maar in mijn achterhoofd weet ik dat we trots mogen zijn." 

   

  "We hebben getoond wie België is. Het parcours hiernaartoe was ook mooi. Ik hoop vroeg of laat terug te kijken met een positief gevoel, ik heb hier toch fantastische herinneringen gemaakt met de mensen die ik graag zie."


  "Ik ga nu wat in het olympisch dorp rondlopen met het team, wat in de zon zitten zodat de blauwe plekken wat minder zichtbaar worden, alles behalve bezig zijn met basket." 

  Julie Allemand: "Het had ook anders kunnen lopen"

  Ook voor Julie Allemand ligt de wedstrijd tegen Japan gisteren nog zwaar op de maag. "Het was moeilijk om in slaap te raken", zegt Allemand. "De match was gisteren, maar toen ik vanmorgen wakker werd had ik nog steeds hetzelfde gevoel. We hebben verloren. Ik probeer er niet te veel aan te denken, want het ligt nog steeds moeilijk. Dat zal nog wel enkele dagen zo blijven."

   

  "Oké, we pakken brons op het EK en worden hier misschien vijfde, maar dat doet niks af aan het feit dat we twee cruciale wedstrijden verloren hebben met 1 punt verschil. Tegen Servië en gisteren tegen Japan. Als atleet en als ploeg ligt dat moeilijk." 

   

  "We kunnen wel over die laatste minuut praten, maar een wedstrijd duurt 40 minuten. Op een gegeven moment staan we 12 punten voor. Het had ook anders kunnen lopen. We maakten te veel fouten en te verloren vaak de bal. De bal viel ook vaak niet goed. Maar dat is nu eenmaal basket." 

  Kim Mestdagh: "Bedoeling was om die bal aan Emma te geven"

  Kim Mestdagh miste in het absolute slot het laatste shot. "Het blijft in het hoofd spoken", zegt Mestdagh. "Het blijft doodjammer dat we niet doorgaan naar de halve finales. Iedereen verwerkt dit op haar eigen manier. Sommige speelsters komen samen, maar ik blijf liever even alleen." 

   

  "Winnen we die wedstrijd tegen Australië niet, dan komen we uit tegen de VS. Dan liggen we er ook uit in de kwartfinales, maar dan hebben we dit gevoel niet. Maar nu kom je uit tegen Japan, en dan voel je dat die kans er is om die halve finale te halen. Het was een unieke kans."

   

  In eigen land wordt er naarstig gediscussieerd over de laatste aanval van de Cats. Mestdagh verheldert die fase: "Het was zeker de bedoeling om die bal aan Emma te geven. Zij kwam niet direct vrij. Daarna wel, maar toen gaf Julie Allemand de bal aan mij. Met nog vier seconden op de klok was er niet veel ruimte meer om iets anders te doen." 


  "Eens de match verwerkt is, mogen we toch met opgeheven hoofd kijken naar ons toernooi. Zeker hoe we ons toernooi zijn gestart. Niemand had gedacht dat we Australië gingen kloppen. Ik denk dat we mooi basket getoond hebben en het maximum uit deze groep hebben gehaald."

  Ann Wauters: "Er was gisteren nog veel ongeloof"

  Ook Ann Wauters verscheen met kleine oogjes voor de camera. "Hoeveel uur ik geslapen heb, gaan we niet zeggen. Het was zeer moeilijk om zo'n verlies te verwerken. Je hebt wat tijd nodig. Ook om er met je teammates over te praten, om even met het thuisfront te spreken en om toch ook even alleen te willen zijn. Het is toch veel dat op je afkomt. Slaap hoort er dan precies niet bij." 

   

  "Er was gisteren nog veel ongeloof. Bij mij in ieder geval, maar ik ben zeker dat dat bij de andere Cats ook zo was. Is het nu echt voorbij? Was dit het einde van ons olympisch avontuur? Het voelde zo onwerkelijk aan. Het is zo jammer." 

   

  De dag na de uitschakeling overheerst nog steeds de teleurstelling bij Wauters. "Het is moeilijk om nu al terug te blikken op het toernooi. Als ik het rationeel bekijk, weet ik wel dat het een mooi toernooi is geweest en dat we trots mogen zijn." 

   

  "Maar toch blijft het gevoel hangen dat het wel heel hard is om er zo uit te gaan. We hebben gevochten en alles gegeven wat we hadden, maar toch hebben we niet het resultaat waar we op hoopten."

  Coach Philip Mestdagh: "We zijn te braaf"

  Ook bij coach Philip Mestdagh kwam de nederlaag tegen Japan hard aan. "De nacht was voldoende lang, maar ik denk dat er weinig geslapen is geweest. Dat is normaal. Het was een zure nederlaag. We hebben de wedstrijd niet dood gemaakt." 

   

  Mestdagh wijt het verlies aan te weinig aggresiviteit bij de Cats. Iets dat hij wel ziet bij Servië. "Dat zijn echte 'warriors'"; zegt weet Mestdagh. "Bij hen ga je geen makkelijke lay-up maken. Indien ze geklopt zijn, gaan ze snel en duidelijk een fout maken op de dribbel. Dan moet je als offensief team opnieuw beginnen. Dat is irritant, maar dat hoort bij het spelletje." 

   

  "Dat venijnige missen we een beetje. We doen er zo veel aan om dat er in te krijgen. Maar van nature zit dat niet in de speelsters. We hebben daar al zo veel video's over gemaakt en zoveel briefings gehad. Op training hebben we er zo vaak op gewezen." 

   

  "De dames maken soms zelf na een wedstrijd een powerpointpresentatie waarin ze dat werkpunt aanhalen. Maar die transfer vanuit briefings en video's naar het veld krijgen we voorlopig nog niet. Dat is een werkpunt. Dat venijnige, zelfs op het randje van vuil, hebben wij niet. We zijn te braaf en willen soms te mooi spelen." 

   

  "Voorlopig is er nog die grote ontgoocheling want we missen een unieke kans om de volgende pagina in het Belgisch damesbasketbal te schrijven door in de halve finales van de Spelen te staan. Dat missen we nu jammergenoeg." 

   

  "Op een bepaald moment gaat die ontgoocheling verdwijnen en gaan we trots kunnen zijn. Als je kijkt vanwaar we komen, dan is een kwartfinale knap. Maar we hadden het graag afgemaakt."

  Koen Umans: "Altijd gehouden van evolutie en niet van revolutie"

  Ook bij Koen Umans, secretaris-generaal van Basketbal Vlaanderen is de teleurstelling zichtbaar. "Het is nu twee kampioenschappen op rij dat het net niet is. Het zit in de details." 

   

  "De zomer had mooier kunnen zijn dan dat ze nu is. We mogen niet vergeten dat het niveau hier erg hoog is. De Olympische Spelen zijn de hoogmis van de sport."

   

  Hoe ziet de toekomst er nu uit voor de Belgian Cats? "Dat gaan we heel rustig evalueren", zegt Umans. "In 2010 zijn we met dit project gestart. Het laatste resultaat zal niet bepalen hoe we nu verder gaan." 

   

  "Binnen enkele dagen zullen we samen zitten om te bekijken waar er structureel bijgestuurd moet worden en welke wijzigingen zich aandienen. Ik denk wel dat we er gaan uitgeraken." 

   

  "Verderdoen met Philip Mestdagh is plan a. We hebben altijd gehouden van evolutie en niet van revolutie. Stap voor stap hebben we dit project aangepakt en nu gaan we kijken waar we ons kunnen versterken om ons toch dat stapje vooruit te brengen." 

  programma Belgian Cats

  kwartfinales
  China Servië 70-77 verslag
  Australië Verenigde Staten 55-79 verslag
  Japan België 86-85 verslag
  Spanje Frankrijk 64-67  
  groepsfase
  dinsdag 27 juli Australië - België 70-85 verslag
  vrijdag 30 juli België - Puerto Rico 87-52 verslag
  maandag 2 augustus China - België 74-62 verslag
      M W V +/- punten
  1. China 3 3 0 +56 6
  2. België 3 2 2 +38 5
  3. Australië 3 1 2 +10 4
  4. Puerto Rico 3 0 2 -104 3

  Lees ook: