MotoGP-legende Valentino Rossi zet punt achter indrukwekkende carrière

  Valentino Rossi laat een mooie erfenis na in de MotoGP.

  Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi (42) neemt na 26 seizoenen afscheid van de motorsport. Op het einde van dit MotoGP-seizoen zet de Italiaanse racelegende een punt achter zijn waanzinnige carrière.

  7 keer werd hij wereldkampioen in de koninginnenklasse van de MotoGP, 5 keer vicewereldkampioen. Dan neem je geen genoegen meer met een plekje in de achterhoede. Na een minder seizoen in de MotoGP besluit Valentino Rossi, momenteel 19e in de stand, er een punt achter te zetten.

   

  "Ik heb tijdens de zomerbreak een besluit genomen over mijn toekomst", verkondigde hij op een persconferentie voor de GP van Oostenrijk. "Ik heb besloten om op het einde van het seizoen te stoppen."

   

  "Het wordt mijn laatste half seizoen als MotoGP-rijder. Het is een zeer moeilijk en droevig moment om te beseffen dat ik volgend seizoen niet meer zal racen. Het was fantastisch en ik heb er enorm van genoten."

   

  Zo verdwijnt Rossi na maar liefst 26 seizoenen uit de motorsport. De Italiaan werd 9 keer wereldkampioen, waarvan 7 keer in de zwaarste klasse. Na wereldtitels in de 125 cc (1997) en 250 cc (1999) domineerde hij jarenlang in de MotoGP-klasse (2002-2005, 2008 en 2009).

   

  Al is het nog niet zeker dat de Italiaanse snelheidsduivel helemaal afscheid neemt van het racen. Rossi, die in 2006 een zitje bij Sauber in de Formule 1 afsloeg, zou het misschien eens op vier wielen willen proberen in de GT-klasse.

  De waanzinnige records van Valentino Rossi:

  • Met 26 seizoenen en 423 races kan Rossi terugblikken op de langste carrière in de motorsport.

  • Tussen zijn eerste zege in de 125 cc-klasse in 1996 en zijn laatste triomf in Nederland in 2017 zit 20 jaar en 311 dagen, een record.

  • Rossi boekte 89 overwinningen in de 500 cc en MotoGP, een pak meer dan Giacomo Agostini (68, maar wel 8 keer MotoGP-kampioen) en Marc Marquez (57).

  • 199 keer prijkte Rossi op het podium in de MotoGP.