Imposante Ganna sleurt Italianen naar het goud in de ploegenachtervolging: "Droom die werkelijkheid wordt"

  Filippo Ganna nam zijn ploeggenoten op sleeptouw op weg naar het goud én het wereldrecord.

  Onder leiding van een fantastische Filippo Ganna hebben de Italianen  het goud veroverd op de ploegenachtervolging. In een razendspannende finale leek Denemarken op weg naar de titel, maar Ganna zette een verloren situatie nog recht.

  In de ploegenachtervolging bij de mannen was het uitkijken naar de finale tussen de wereldrecordjagers op de piste Denemarken en Italië. Denemarken is de regerende wereldkampioen en pakte die titel vorig jaar zelfs in een wereldrecord.

   

  De Denen zakten dus met het nodige vertrouwen af naar Tokio. Maar in hun jacht op de olympische titel en verbetering van hun wereldrecord kwamen de Denen ten val na een ongelukkige botsing met een Brit. Denemarken plaatste zich zo wel voor de finale.

   

  In Tokio was hun tegenstander in de finale Italië. De Italianen pakten in de reeksen onder leiding van Filippo Ganna nog het wereldrecord af van de Denen (3'42"307).

   

  De finale was er dus één om het goud én om het wereldrecord op de razendsnelle piste in Tokio. De Denen leken op weg naar de olympische titel, maar dat was buiten een beresterke Filippo Ganna gerekend. De Italiaan snelde in het slot nog naar een wereldrecord (3'42"032) en het goud voor Italië.

   

  In de kleine finale haalde Australië het van Nieuw-Zeeland, de zilveren medaille op het WK 2020, in de strijd om het brons. De Nieuw-Zeelanders verloren kansloos na een val van Jordan Kerby.

   

  Titelverdediger Groot-Brittannië eindigde na een mislukt toernooi in de ploegenachtervolging op de zevende plaats.

  Filippo Ganna: "Een droom die werkelijkheid wordt"

  "We wilden de laatste kilometer met goede benen aanvatten, maar met 3 is dat natuurlijk niet makkelijk", vertelde Ganna na zijn fenomenale prestatie.

   

  "Ik kwam hier met een fantastisch team aan de start. In de laatste kilometer slaagden we erin nog een tandje bij te zetten, waardoor we uiteindelijk de gouden medaille pakten."

   

  "We zijn eigenlijk familie en om nu olympisch kampioen te worden, is een droom die werkelijkheid wordt", sloot de Italiaan af.

  Bekijk hier de wereldprestatie van Ganna en Italië:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De kleine finale met de val bij Nieuw-Zeeland:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Nederland boven in de sprint bij de mannen

  In de kwalificaties voor de sprint bij de mannen op de piste hebben de twee topfavorieten en Nederlandse ploeggenoten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland dezelfde tijd afgeklokt in 9"215. Goed voor een nieuw olympisch record.

   

  Om nog onduidelijke redenen plaatste de jury Hoogland uiteindelijk op plek één. Beide heren plaatsten zich vervolgens wel probleemloos voor de 1/8e finales.