Eddy Demarez: "We zijn nu nog een klein beetje meer favoriet"

  De Red Lions spelen maandag hun volgende wedstrijd. Om 2.30 u nemen ze het op tegen Duitsland.

  De Red Lions zijn goed aan hun Spelen begonnen. De nationale hockeymannen zetten in hun eerste wedstrijd vlot Nederland opzij, maar volgens commentator Eddy Demarez kan het nog beter. "Het
  was een degelijke prestatie van de Lions, maar ze kunnen nog 15 à 20% beter."

  Beter doen dan de zilveren plak in Rio. Dat is de opdracht waar de Red Lions vol voor gaan. Vandaag zetten de nationale hockeymannen alvast een eerste stap richting die ambitie. De Lions klopten eeuwige rivaal Nederland met 3-1. 

   

  Commentator Eddy Demarez waarschuwt voor euforie. "Het is pas de eerste wedstrijd van het toernooi. Ze moeten er nog 7 spelen willen ze olympisch kampioen worden."

   

  "Het was wel een degelijke prestatie van de Lions. Zeker geen topprestatie, want ze kunnen veel beter. Maar Nederland was verbazend zwak. Constant concentratieverlies, je zag heel veel gemiste controles, slechte passes…"

   

  "Op een bepaald moment stond Nederland zelfs met 12 op het veld. Dat acht je niet voor mogelijk op dit niveau. Dat kost hen dan ook nog eens een gele kaart en dus 5 minuten met een man minder spelen. Onvoorstelbaar dat zoiets kan gebeuren op de Olympische Spelen."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  "Eigenlijke toernooi begint pas in de kwartfinales"

  "Wij waren goed, zij waren zwak. Het is een combinatie van de twee. Maar de Lions kunnen zeker nog 15 à 20% beter. Een medaille heeft er altijd ingezeten. Dat was vorig jaar zo, dat is nu nog altijd zo. We zijn misschien nog een heel klein beetje méér favoriet nu."

   

  "De volgende wedstrijd tegen Duitsland zal ons ook weer iets leren. Maar ook dan blijft het maar een groepsduel. Het eigenlijke toernooi  voor België, Nederland, Duitsland en Australië, de 4 topkandidaten voor eindwinst, begint pas in de kwartfinales."

   

  "Het zou een onvoorstelbare verrassing zijn mochten deze landen tegen Canada of Zuid-Afrika punten laten liggen. Bij de eerste vier ga je altijd zitten. Als topland begint het toernooi pas in de knock-outfase."

  Met Alexander Hendrickx hebben we in vergelijking met 4 jaar een absolute topcorner.

  Eddy Demarez

  "Vijf jaar geleden de minste strafcorner, nu de beste"

  De Red Lions hebben een heel ervaren groep afgevaardigd voor de Spelen. 

   

  Demarez: "We zitten met 11, en als je Thomas Briels meetelt die vandaag heeft gespeeld 12, van de 16 spelers met meer dan 200 interlands. Dat is gigantisch veel ervaring. Ook qua leeftijd hebben we een ervaren kern. Enkel Argentinië en Spanje zijn ouder."

   

  "Op vlak van puur talent is deze kern sterker dan vijf jaar geleden. En we hebben nu met Alexander Hendrickx een absolute topcorner. Dat is het grootste verschil, dat hadden we vijf jaar geleden absoluut niet. Toen hadden we de minste corner van alle landen, nu de beste. Dat is vandaag ook gebleken. Hij maakt er 2 op strafcorner en maakt nog een strafbal. In vijf minuten keert hij de match."

  "Zelfs als we verliezen van Duitsland is er niks aan de hand"

  Maandag volgt de volgende wedstrijd van de Red Lions. Daarin nemen ze het op tegen Duitsland. Demarez ziet geen problemen. "Duitsland is een ploeg die ons altijd heeft gelegen, zelfs toen we nog geen wereldtop waren. Daar konden we regelmatig tegen gelijkspelen. Dat konden we toen absoluut nog niet tegen Nederland."

   

  "We hadden ze op het EK eigenlijk ook moeten tegenkomen. Dat is niet
  gebeurd, omdat we die halve finale eigenlijk onverdiend verloren van Nederland. Duitsland is een ploeg waar we graag tegen spelen en waar we zelden van verliezen." 

   

  "Maar zelfs als we verliezen, dan is er niks aan de hand. We hebben die bonus van drie punten. We moeten vooral oppassen dat we niet te vroeg te goed zijn in toernooi, wat vandaag zeker nog niet het geval was. Qua resultaat wel, maar het spel kan zeker nog veel beter. Dat is een goed teken. Je moet groeien in het toernooi."

  Programma Red Lions

  finale
  donderdag 5 augustus Australië - België 1-1 (2-3 in shoot-out) verslag
  halve finales
  dinsdag 3 augustus België - India 5-2 verslag
    Australië - Duitsland 3-1 verslag
  kwartfinales
  zondag 1 augustus België - Spanje 3-1 verslag
    India - Groot-Brittannië 3-1  
    Australië - Nederland 2-2 (3-0 n.p.) verslag
    Duitsland - Argentinië 3-1 verslag
  groepsfase
  zaterdag 24 juli Nederland - België 1-3 verslag
  maandag 26 juli Duitsland - België 1-3 verslag
  dinsdag 27 juli België - Zuid-Afrika 9-4 verslag
  donderdag 29 juli België - Canada 9-1 verslag
  vrijdag 30 juli België - Groot-Brittannië 2-2 verslag
      M W G V +/- punten
  1. België 5 4 1 0 +17 13
  2. Duitsland 5 3 0 2 +9 9
  3. Groot-Brittannië 5 2 2 1 0 8
  4. Nederland 5 2 1 2 0 7
  5. Zuid-Afrika 5 1 1 3 -8 4
  6. Canada 5 0 1 4 -18 1

  Lees ook: