De concurrentie nog snel doorgelicht: tegen wie moeten Van Aert en Evenepoel opboksen?

  Komende nacht - 4 uur Belgische tijd - wordt in Tokio de olympische wegrit op gang geschoten. Met Wout van Aert en Remco Evenepoel beschikt ons land over twee ijzersterke kopmannen, maar uit welke hoek komt de concurrentie?

  Dankzij titelverdediger Greg Van Avermaet bezet België rugnummers 1 tot en met 5, maar het volgende blokje - Slovenië - bevat meteen 2 messcherpe concurrenten.

   

  Tadej Pogacar imponeerde in de Tour de France, maar zit er nog voldoende brandstof in zijn tank? Hij reisde maandag, een dagje later dan Van Aert en co, af naar Tokio.

   

  Primoz Roglic wordt zijn handlanger. De Sloveen verdween na ruim een week uit de Tour, maar zijn blessures na een val lijken verleden tijd en volgens de tamtam heeft Roglic zijn uitstekende vorm geenszins verloren.

   

  Bij de Fransen ontbreekt Julian Alaphilippe, maar David Gaudu, Guillaume Martin en Kenny Elissonde hebben een goeie Tour achter de rug.

   

  De Spaanse armada staat volledig in het teken van Alejandro Valverde, al hing hun deelname vandaag plots aan een zijden draadje door een positieve test bij een verzorger. Valverde en co hebben evenwel negatief getest.

   

  De Britse vierklapper Adam en Simon Yates, Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart hebben geen geslaagde Franse repetitie achter de rug, het Italiaanse blok heeft dan weer carte blanche richting Tokio gekregen.

   

  Vincenzo Nibali verliet vroegtijdig de Tour en wil zijn val in Rio de Janeiro uitwissen, Alberto Bettiol imponeerde op de Mikuni Pass tijdens een trainingstochtje en Giulio Ciccone, Gianni Moscon en vooral Damiano Caruso teren misschien nog wel op hun Giro-benen.

  Fuglsang, Carapaz en Schachmann

  In de Nederlandse equipe rekent Tom Dumoulin niet alleen op zijn tijdrit, Bauke Mollema en Wilco Kelderman blaken ook al van vertrouwen na een vruchtbare Tour de France.

   

  De Colombianen missen onder meer Egan Bernal en Miguel Angel Lopez, maar dankzij Esteban Chaves en Rigoberto Uran - een vaste klant in de finale van de Spelen - mogen ze ook dromen.

   

  Australië hoopt dat Richie Porte nog eens boven zichzelf uitstijgt, Denemarken bidt dat Jakob Fuglsang - zilver in Rio - eindelijk zijn beste benen terugvindt en bij de Duitsers leeft Maximilian Schachmann al maanden toe naar deze dag.

   

  Het aantrekkelijke deelnemersveld bevat nog meer smaakmakers. Krijgen we de Marc Hirschi van 2020 nog eens te zien? Valt Richard Carapaz op het juiste moment aan? 

   

  Staan de Polen met Rafal Majka weer op het podium? Of komt de verrassing dankzij Michael Woods of Aleksej Loetsenko uit Canada of Kazachstan?

   

  Tussen 4 u en 11 u begeleiden Michel Wuyts en José De Cauwer u tijdens de wegrit in Tokio.

  Lees ook: