In 2020 niet, in 2036 wel? Istanbul mikt op organisatie Olympische Spelen

  De burgemeester van Istanbul wil de Spelen naar zijn stad halen.

  In 2020 moest Turkije nog de duimen leggen voor Tokio, maar in 2036 hoopt het wel de Olympische Spelen naar Istanboel te halen. Voor burgemeester Ekrem Imamoglu zou het meteen ook een opsteker zijn in de strijd tegen president Erdogan.

  Istanbul was al een van de kandidaten voor de Olympische Spelen in 2020, maar de olympische vlam ging naar Tokio. Ook voor 2024 (Parijs), 2028 (Los Angeles) en 2032 (Brisbane) werd al een locatie gekozen.

   

  De Turkse metropool aan de Bosporus stelt zich nu kandidaat voor de editie van 2036. Het land is ambitieus op sportief vlak, want het mikt ook op de organisatie van het EK voetbal in 2028.

   

  Maar de kandidatuur heeft ook een politieke dimensie. Ekrem Imamoglu, de burgemeester van Istanbul, zou in 2023 een van de belangrijkste tegenstanders zijn van president Recep Tayyip Erdogan in de presidentsverkiezingen.

   

  Ook Erdogan probeerde al heel wat internationale competities naar zijn land te halen, maar greep naast de Spelen van 2020 en het EK in 2024. Als Imamoglu wel zou slagen in zijn opzet, zou het een klap zijn voor de president.