Mancini, de "redder van de Schotten", geniet na met hilarisch leesvoer

Kijk eens welke krant onder de trofee verstopt zit...

Niet alleen in Italië smullen ze van de Europese titel, ook veel Schotten zijn blij dat Engeland niet triomfeerde in de EK-finale. Roberto Mancini, de "redder van de Schotten", genoot op het vliegtuig na met wat Schots leesvoer.

De voorpagina van de Schotse krant The National ging in aanloop naar de EK-finale viraal. Daarop stond de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini vermomd als William Wallace, de redder van de Schotten, uit de film Braveheart.

 

"Red ons, Roberto. Je bent onze laatste hoop. We kunnen niet nog eens 55 jaar aan waarin ze (de Engelsen, red.) erover doordrammen", was de niet mis te verstane boodschap op de cover. Lees: de Schotten zagen de Europese titel liever niet naar Engeland gaan.

 

Mancini kreeg de voorpagina al voor de finale voor zijn neus en kon het grapje wel smaken. En na de Europese titel kon "de verlosser" nog eens nagenieten van zijn Schotse heldenstatus. Op een filmpje van de nationale bond is te zien dat de Schots krant netjes opgevouwen onder de trofee verstopt zit.

Een dag (en nacht) vol feestjes

Voor de Italianen werd het een drukke dag met veel feestjes en ceremonies. Vanochtend om iets na 6u zijn ze aangekomen op de luchthaven van Rome. Bondscoach Roberto Mancini en aanvoerder Giorgio Chiellini staken bij het verlaten van het vliegtuig van Alitalia samen de beker in de lucht. 

 

Bij aankomst aan het hotel in Rome droeg Chiellini zelfs een kroon én de beker. De tifosi waren ondanks het vroege uur talrijk aanwezig.

 

Afgelopen nacht trokken tienduizenden Italianen de straat op om de Europese titel te vieren. Honderden auto's en motoren reden door de straten, ook in de hoofdstad. Velen waren in Rome afgezakt naar de grote schermen nabij het Colosseum en de Piazza del Popolo om de finale te volgen.

 

De aanwezigen hadden geen mondmasker op en hielden zich niet aan de afstandsregels. Vaak kwam de politie niet tussenbeide.

 

In Milaan zijn zeker 15 mensen gewond geraakt tijdens de festiviteiten. Drie van de slachtoffers zijn in kritieke toestand, melden de persbureaus Ansa en Adnkronos. De zwaargewonden zijn twintigers, aldus de lokale media. Ze zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Een van hen zou vingers verloren hebben door de ontploffing van vuurwerk.

 

In een regeringsverklaring bedankte premier Draghi het team, bondscoach Roberto Mancini en zijn staf. De ploeg heeft "een buitengewone wedstrijd gespeeld en een fantastische teamspirit en individuele klasse getoond", zo klinkt het. Later vandaag worden de kampioenen door de premier ontvangen.

Chiellini en Mancini tonen de beker op Italiaanse bodem

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Chiellini (met kroon) en co komen aan in het hotel

De spelers zijn met de beker tot in Rome geraakt

Beelden van het feest in Italië vannacht:

Duizenden Italianen trokken de straat op in Italië, in grote steden als Rome, Milan een Napels, maar ook daarbuiten. Van coronavrees of -afstand was geen sprake.

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.