Geen fans, geen sfeer in Tokio? "Hopelijk draaien ze wat goede muziek"

  Louis Croenen merkte op het EK dat er wel sfeer kan zijn zonder publiek.

  Voor de olympische atleten is het een stevige opdoffer dat er geen toeschouwers welkom zijn in Tokio. Zwemmer Louis Croenen en polsstokspringer Ben Broeders hopen dat er toch wat sfeer wordt gecreëerd door de organisatie. 

  Ze zullen op een andere manier sfeer in de barak moeten brengen.Voor Ben Broeders wordt het een vreemd debuut op de Olympische Spelen. De 26-jarige polsstokspringer had gehoopt dat de toeschouwers hem naar een Belgisch record konden stuwen in Tokio.

   

  "Het zal stil zijn", sakkert hij. "Atletiek is en blijf een toeschouwerssport. Je presteert net beter als er mensen kijken. Het is echt zonde dat er geen toeschouwers welkom zijn. Dat geeft net dat tikkeltje meer adrenaline."

   

  "Ik hoop dat er wat goede muziek wordt gedraaid en dat het niet muisstil is in het atletiekstadion. Ze zullen op een andere manier sfeer in de barak moeten brengen."

   

  "We wisten dat het speciale Spelen zouden zijn. Dat lag al wat langer vast. Er zouden een paar vrienden komen kijken, maar die blijven nu aan de andere kant van de wereld. Maar ik probeer mijn positieve energie te behouden."

  Ze zullen op een andere manier sfeer in de barak moeten brengen.

  Ben Broeders

  Voor Louis Croenen, die al twee edities van de Olympische Spelen heeft meegemaakt en in Rio nog twee finales zwom, wordt het nog wat meer aanpassen. Toch maakt hij zich geen zorgen over een gebrek aan sfeer.

   

  "Ook op het EK in Boedapest hebben we zonder publiek gezwommen en toen hebben ze de sfeer er wel ingekregen met lichtspots, muziek... Ik hoop dat het de prestaties in Tokio dus niet zal beïnvloeden."

   

  "Als in Londen en Rio je naam werd omgeroepen, kreeg je kippenvel. Die kick zal je nu zelf moeten creëren. Het is gewoon echt jammer voor de sport, de Spelen en de atleten..."

   

  "Er zal zo goed als geen olympisch gevoel zijn. De olympische sfeer bij andere sporten gaan opsnuiven, andere atleten leren kennen... Ik ben blij dat ik al twee keer in normale omstandigheden naar de Spelen ben kunnen gaan."

  Van der Plaetsen: "Zonder publiek zal je moeilijker in flow raken"

  Meerkamper Thomas Van der Plaetsen noemt het "heel slecht nieuws voor alle atleten". "Het is een gigantische anticlimax. Een groot toernooi gaat samen met een publiek dat uit zijn dak gaat", zegt hij.

   

  "Met publiek kom je in een roes terecht en dat stuwt je naar een hoger niveau. Zonder toeschouwers zal het moeilijker zijn om in dezelfde flow te raken."