Olympische Spelen gaan dan toch door zonder toeschouwers

  De Olympische Spelen worden dan toch gehouden achter gesloten deuren. Nu de noodtoestand is uitgeroepen in Tokio, zijn toeschouwers niet meer welkom op de olympische evenementen. Dat heeft het organisatiecomité beslist in samenspraak met de Japanse overheid en het IOC.

  Om de verdere verspreiding van het coronavirus in Japan tegen te gaan, heeft premier Yoshihide Suga een nieuwe noodtoestand afgekondigd in Tokio. Vanaf maandag tot 22 augustus blijven de noodmaatregelen gelden.

   

  En dat heeft ook grote gevolgen voor de Olympische Spelen. Twee weken geleden werd nog beslist om de olympische stadions voor 50 procent te vullen met maximaal 10.000 Japanners, maar de organisatie keert op zijn stappen terug. De poorten van de olympische stadions blijven gesloten voor toeschouwers.

   

  Voorzitter Hashimoto betreurt het dat de Spelen in een "beperkt format" moeten doorgaan en excuseert zich tegenover de Japanners die al een ticket hadden aangeschaft. 

   

  De beslissing betekent ook een financiële klap voor Japan, dat door het uitstel van de Spelen al veel extra kosten heeft moeten maken. Met de ticketverkoop had het gehoopt om ongeveer 700 miljoen euro binnen te halen.

  Pas na de Spelen beslissing over fans op Paralympische Spelen

  Over toeschouwers op de Paralympische Spelen heeft Hashimoto laten weten dat er "zo snel mogelijk" gecommuniceerd zal worden, na de Olympische Spelen.