Franstalige zwemfederatie vecht niet-selectie Valentine Dumont aan

De Franstalige zwemfederatie is een procedure gestart tegen de niet-selectie van hun zwemster Valentine Dumont voor de Olympische Spelen. Dumont voldoet aan de internationale criteria, maar niet aan de Belgische. De tijd is schaars, want maandag moet de olympische selectie definitief zijn.

Zwemster Valentine Dumont maakte geen deel uit van de 122-koppige selectie voor de Olympische Spelen in Tokio die het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zaterdag bekendmaakte. 

 

De Franstalige zwemfederatie (FFBN) is het daarmee echter niet eens en spant een procedure aan. "Wij hebben met onbegrip en ontevredenheid kennis genomen van de beslissing van het selectiecomité van het BOIC om de deelname van Valentine aan de Olympische Spelen te weigeren", klinkt het in een mededeling op Facebook.

 

"Daarom zijn er procedures gestart om deze spijtige beslissing aan te vechten, die de ambitie van een veelbelovende zwemster heeft vernietigd."

 

De FINA (de internationale zwemfederatie) nodigde Valentine Dumont wel uit om de 200m vrije slag te zwemmen op de Spelen, maar de Belgische zwembond hanteert nog eigen criteria om de selectie voor Tokio te bepalen: zwemmers en zwemsters moesten voor 23 mei 2021 (het EK) de internationale criteria halen. 

 

Voor de 200 meter vrije slag lag de vereiste tijd op 1'57"28, een chrono die Valentine Dumont niet zwom, al kwam ze wel dichtbij. Ze verbrak op het EK het Belgische record op die afstand (1'57"98). 

 

Met Fanny Lecluyse (100 en 200 meter schoolslag) en Louis Croenen (200 meter vlinderslag) zwommen twee Belgen het minimum voor Tokio. Zij werden door het BOIC dus wel geselecteerd. 

 

De uiterste datum om de olympische selectie vast te leggen is maandag.