Tourorganisatie trekt rechtszaak in tegen toeschouwster die val veroorzaakte

  De toeschouwster riskeert een boete van 1.500 euro.

  Tourorganisator ASO spant dan toch geen rechtszaak aan tegen de 30-jarige Française die in de openingsetappe een massale valpartij veroorzaakte. De vrouw zat vanmorgen wel nog steeds in hechtenis in Landerneau.

  Afgelopen zaterdag liep het grondig mis tijdens de openingsrit van de Tour de France.  Het wielergekke Bretoense volk kwam het peloton massaal aanmoedigen, maar één toeschouwster had meer oog voor de camera's dan voor de renners.

  Met haar kartonnen bord, waarop stond geschreven 'Allez Opi & Omi', bracht ze de Duitser Tony Martin (Jumbo-Visma) en vervolgens het hele peloton ten val. Na een lange zoektocht meldde een dertigjarige Française zich woensdagmiddag tussen 13 en 14 uur bij het politiekantoor van Landerneau.

   

  De vrouw zat vanmorgen nog steeds in hechtenis, maar mag maximaal 24 uur worden vastgehouden. Ze riskeert een boete van 1.500 euro voor "het onvrijwillig veroorzaken van blessures door de opzettelijke schending van veiligheids- en voorzichtigheidsplichten".

   

  Volgens de Franse krant Le Parisien wordt de vrouw langer vastgehouden om een voorbeeld te stellen. "Mensen kunnen dan niet meer zeggen dat ze niet gewaarschuwd waren", zegt een politieagent.

   

  Tourorganisator ASO heeft wel zijn rechtszaak tegen de vrouw ingetrokken. De internationale wielervakbond (CPA) deed wel aangifte tegen de vrouw en ook Marc Soler, een van de grootste slachtoffers van de valpartij, overweegt om een klacht in te dienen.

   

  "We trekken onze klacht in", zegt Tourbaas Christian Prudhomme. "Dit verhaal werd buiten proportie geblazen. Maar we willen iedereen helpen herinneren aan de veiligheidsvoorschriften in een wedstrijd."

  Supporter met kartonnen bordje laat volledige peloton vallen:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijd