Wilfried Peeters: "Het sprintersfestival is zeker nog niet gedaan"

  Volgens Wilfried Peeters reed Deceuninck-Quick Step een perfecte sprint.

  Jubileum voor Mark Cavendish. De Brit boekte in Châteauroux zijn 50e zege in een grote ronde. Ook ploegleider Wilfried Peeters had het vooraf niet durven hopen. "Maar zijn inspanningen sinds de winter waren indrukwekkend."

  Wilfried Peeters mocht het sprookje van Cavendish vanop de eerste rij meemaken vanuit de volgwagen. "We kwamen naar hier met als doel mee te sprinten voor de eerste plaats en dan win je twee etappes", zegt Peeters.

   

  "Als je ziet op welke manier hij is teruggekomen de laatste drie jaar en de emoties na zijn eerste etappewinst. Heel het team was emotioneel. Maar hij heeft het toch mooi klaargespeeld."

   

  De aankomst in Châteauroux ligt Cavendish duidelijk goed. "Hij heeft al eens op deze aankomst gewonnen. We hebben alles goed bekeken op de beelden van zoveel jaren terug en alles goed ingestudeerd."

   

  "We wisten dat er iemand van achteren ging komen, maar we waren er op voorbereid. De trein was er en zo hebben we de jongens van Alpecin-Fenix kunnen passeren."

  "Niemand geraakt aan het palmares van Merckx"

  Met 32 zeges komt Cavendish in de buurt van het record van Merckx. "Op basis van de cijfers in de Tour komt het record inderdaad zeer dichtbij, maar aan de carrière van Eddy Merckx zullen we zeker niets afdoen."

   

  "Dat was een fenomeen en een kanibaal. Dat zal hij altijd blijven. Ook al komt Cavendish misschien in de buurt met zijn Tour-zeges. Je weet het nooit natuurlijk, maar laat het ons dag per dag bekijken."

   

  "Ik heb enorm veel respect voor Eddy Merckx. Statistieken zijn heel mooi, maar wij doen het op onze manier. Niemand geraakt aan het palmares van Merckx."

   

  "Het sprintersfestival is zeker nog niet gedaan, maar je ziet ook deze morgen dat er een ontsnapping vertrekt met zeer sterke renners. Het is nooit zeker dat je een massasprint krijgt. Ook Brent Van Moer heeft dat bijna bewezen, het is moeilijk om te controleren."

   

  We zien duidelijk een andere Cavendish in de Tour dit jaar. Hij loopt erbij als een jongen in een speelgoedwinkel. "Cavendish is geen renner om op zo een manier afscheid te nemen van het wielrennen zoals we hem zagen in Gent-Wevelgem."

  Hij heeft niet het beste programma gekregen, maar hij heeft zichzelf in de selectie gereden

  Wilfried Peeters

  "Niet dat we verrast waren, maar de inspanningen die hij sinds de winter geleverd heeft, zijn indrukwekkend. Hij heeft niet het beste programma gekregen, maar heeft zichzelf in de selectie gereden."

   

  "Een renner van dat niveau met zo een palmares verdient zo een afscheid. Hoelang het zal duren, één, twee of drie jaar, dat weet ik niet. Maar op zo een manier afscheid nemen is veel beter voor zo een kampioen."

  Bekijk hier de reactie van Wilfried Peeters: