Cavendish: "Was in shock toen ze me belden voor Tour, maar voel minste druk in lange tijd"

  Mark Cavendish

  Als reserverenner voor de Tour op een persconferentie wereldkampioen Julian Alaphilippe en Ronde van Vlaanderen-winnaar Kasper Asgreen in de schaduw zetten, daarvoor moet je Mark Cavendish heten. Goedgezind begint hij aan zijn zoektocht naar een 31e zege in de Tour. Of meer...

  "Was in shock toen Wilfried Peeters me belde"

  De 8 renners van Deceuninck - Quick Step voor de Tour zijn gearriveerd in Frankrijk. Voor Mark Cavendish was het een turbulente en last minute aanloop. Toch leek Cavendish ontspannen op de persconferentie. En daar had hij een goede uitleg voor.

   

  "Ik weet nog maar een paar dagen dat ik de Tour zal rijden. Dat was een verrassing, een shock is eigenlijk een beter woord. Wilfried Peeters belde me en ik werd er stil van." 

   

  "De eerste keer dat ik naar de Tour ging, was het voor Team Telekom, het grootste team van dat moment. Toen was ik opgewonden. Ik wist niet waar ik aan begon. De jaren daarna werkte ik altijd toe naar de Tour en werd er een team rond mij gebouwd." 

   

  "Dit jaar ga ik als reserve en zit ik in een team met de wereldkampioen en de winnaar van de Ronde van Vlaanderen, dus ik voel eigenlijk de minste druk sinds lange tijd."

   

  "Mensen zullen altijd iets zeggen als ik niet win, maar dat is altijd zo geweest. I don't give a sh*t."

  Mensen zullen altijd iets zeggen als ik niet win, maar dat is altijd zo geweest. I don't give a sh*t.

  "Het record van Merckx? Nummers zijn voor journalisten"

  Het enige moment op de persconferentie waarop Mark Cavendish even bloedserieus werd, was toen hij gevraagd werd naar het record van Eddy Merckx van 34 zeges in de Tour. Cavendish zit aan 30 stuks.

   

  "Ik heb er 30 gewonnen, maar ik weet hoe moeilijk het is om 1 rit te winnen in de Tour. Een ritzege in de Tour maakt al een renner zijn carrière. Als ik niet win deze Ronde van Frankrijk, dan is het maar zo. Win ik er nog 50 in mijn carrière, dan is het ook goed. Cijfers en statistieken zijn voor mij irrelevant. Het is vooral iets voor journalisten om over te kunnen schrijven. Ik zal gewoon mijn best doen." 

   

  De zesde etappe komt dit jaar aan in Châteauroux, een plek waar Cavendish goede herinneringen aan heeft. Hij won er al twee keer. "Het was ook daar dat ik mijn allereerste rit won, maar eigenlijk maakt het me niet uit waar ik zou winnen. Dat is meer iets voor romantici." 

   

  "Het is al een droom om voor deze ploeg de Tour te mogen rijden. Als iemand dat een jaar geleden tegen me had gezegd, dan had ik dat nooit geloofd. Ik heb me wel niet specifiek voorbereid op deze Tour, maar ik ben wel in goede conditie."

   

  "Ik heb de meeste sprinters die naar de Tour trekken een week geleden geklopt (in de Baloise Belgium Tour). Dat geeft vertrouwen, maar wat me het meeste vertrouwen geeft is het team waarmee ik naar de Tour ga. Niet zoals bij vroegere teams, waar ik een beetje aan mijn lot werd overgelaten."

  "Mørkøv is zo ontzettend serieus"

  Een vraag van een Deense journaliste over lead-out Michael Mørkøv toverde de breedste glimlach op het gezicht van Mark Cavendish. 

   

  "Hoe hij is? Hij is zo ongelooflijk serieus", lachte Cav. "Dat is waarom hij zo een goede lead-out is, volgens mij. Hij blijft gewoon altijd kalm. Ik ken hem al 20 jaar, we zijn ongeveer even oud en we hebben vaak gepraat over in hetzelfde team rijden. De vorige keer dat ik voor dit team reed, wilde ik hem al bij het team."

   

  "Het is gewoon geweldig om door hem afgezet te worden. Hij is het tegengestelde van mij. Hij blijft altijd kalm."

  Huwelijk met fietsenconstructeur Specialized gaat verder tot 2027

  Vlak voor de Tour werd ook bekend dat de renners van Deceuninck - Quick Step de komende zes seizoenen nog gebruik zullen maken van de helmen, schoenen en fietsen van de Amerikaanse constructeur Specialized. Beide partijen werken al sinds 2012 samen. 

   

  "Specialized was de voorbije jaren een essentieel onderdeel van ons succes", liet Lefevere optekenen. "Je hoeft er alleen maar de resultaten op na te slaan om te zien wat hun aanzien is in de professionele wielersport."

   

  "We evolueren samen. Met hun drang naar innovatie en oog voor detail is Specialized een perfecte technische partner."