Krijgt Evenepoel daalcursus van ex-MotoGP-rijder? "Zal niet pushen om over grens te gaan"

  Mogelijk zal Deceuninck-Quick Step oud-MotoGP-rijder Cal Crutchlow inschakelen om de daaltechniek van Remco Evenepoel bij te schaven.

  De voorbije maanden is er veel gedebatteerd over de stuurmanskunsten van Remco Evenepoel (21). Zit onze landgenoot met daalangst en hoe raakt hij daar van af? Mogelijk klopt Deceuninck-Quick Step om raad aan bij oud-MotoGP-rijder Cal Crutchlow.

  In de 17e etappe van de voorbije Ronde van Italië ging Evenepoel in de afzink van de Passo di San Valentino tegen de grond. Een onvermijdbare val volgens het wielertalent, maar er werd toch ook gevreesd voor een kleine paniekreactie. 

   

  Een begrijpelijke reactie na de zware smak die hij enkele maanden eerder in de Ronde van Lombardije had gemaakt.

   

  Mogelijk gaat Deceuninck-Quick Step nu toch wat extra hulp zoeken om de stuurvaardigheden van Evenepoel aan te scherpen. Oud-MotoGP-rijder Cal Crutchlow, bevriend met Mark Cavendish, is in beeld om Evenepoel bij te staan.

   

  "Ik zal in de komende weken eerst een gesprek hebben met de ploeg (Deceuninck-Quick Step)", begon Crutchlow. "Daarna zien we verder."

   

  "Ik sta zeker klaar om te helpen waar dat kan. Het zou een privilege zijn om met zo een fantastische renner te kunnen werken. Vorig jaar sprak ik al met ploegleider Wilfried Peeters, we zullen zien wat de plannen nu zijn."

  Crutchlow: "Remco zal het zelf moeten doen"

  Welk advies Crutchlow kan geven is nog niet duidelijk: "Ik zal Remco eerst zelf moeten zien dalen. Hij zal in elk geval niet veel moeten veranderen. Het is niet zo dat hij stopt of heel traag gaat. De verbeteringen zullen echt in de details zitten."

   

  "Het is ook helemaal nog niet duidelijk of hij ook effectief hulp nodig heeft. Na zo een zware blessure kost het ook tijd om terug te keren. Hij deed in de Giro ook niet zoveel fout, vallen hoort ook gewoon bij het wielrennen."

   

  "Als hij effectief wat extra hulp nodig heeft, zal hij het toch vooral zelf moeten doen", gaat Crutchlow verder. 

   

  "Hij moet zelfvertrouwen hebben in zijn kunnen en zich comfortabel voelen op de fiets. Ik zal hem op geen enkel moment pushen om over de grens te gaan."

  Ik zal Remco (Evenepoel) op geen enkel moment pushen om over de grens te gaan, hij zal het zelf moeten doen

  Cal Crutchlow

  "Of de valpartij in de Ronde van Lombardije nog in zijn hoofd zit? Nee, dat denk ik niet. Hij deed het in Italië ook al uitstekend. De Giro is ook gewoon een zware race, hij komt er wel. Daar ben ik zeker van."

   

  "Ik sprak er ook al over met mijn goede vriend Mark (Cavendish) en hij vertelde me dat Remco een hele fijne jongen is. Ik hou ook van zijn spirit en zijn vechtlust. Ik zou heel graag met hem samenwerken."

   

  Crutchlow is ook niet aan zijn proefstuk toe als daalexpert. In California fietste hij onder meer samen met Geraint Thomas, Taylor Phinney en uiteraard Mark Cavendish. Ook hen bood hij tips en tricks aan om vlotter te dalen.

  Cavendish naar de Tour? "Het zou hem niet per se gelukkiger maken"

  Crutchlow is een van de beste vrienden van Deceunick-Quick Step-spurtbom Mark Cavendish. "Ik spreek hem bijna dagelijks en het klopt dat hij enkele zware jaren achter de rug heeft."

   

  "Het is geweldig om hem weer te zien schitteren op topniveau, in de Ronde van België vloerde hij toch niet de minste sprinters. Het is prachtig dat Deceuninck-Quick Step hem de kans gegeven heeft om terug te keren."

   

  "Ik weet het niet of hij naar de Tour gaat en ik denk ook niet dat het hem per se blijer zou maken. Welke beslissing het team ook neemt, Cav zal zich bij welke beslissing dan ook neerleggen. Met 30 ritzeges op zak in de Tour heeft hij aan niemand nog iets te bewijzen.

  Crutchlow in actie in de MotoGP