Rusland, Denemarken en Finland: wat moet u weten over de tegenstanders van de Rode Duivels?

  De Rode Duivels beginnen vandaag aan hun EK.

  Rusland, Denemarken en Finland: in die volgorde presenteren de groepsgenoten zich de komende dagen aan de Rode Duivels. Wie wordt de grootste concurrent? Moeten we überhaupt iemand vrezen? Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana beantwoordden de vraag in onze EK-special van De Tribune.

  1. Rusland

  "Het Russische elftal is niet zoveel veranderd in vergelijking met het EK. Ze hebben wel doelman Akinfejev ingeleverd en hij was toch een pijler van het onverwachte succes", weet Peter Vandenbempt.

   

  "De basis is nog altijd hetzelfde, met onder meer Dzjoeba - die vervelende en wegende spits -, Golovin en Tsjerysjev."

   

  "Het is een degelijke ploeg, die weliswaar anders zal spelen dan in de kwalificatiematchen voor dit EK (3-1 en 1-4 voor de Belgen). Toen stormden ze in Sint-Petersburg als gekken naar voren, maar bij de eerste Belgische aanval was het al prijs. Zo zullen ze nooit spelen."

   

  "Hun voorbereiding is moeizaam, want ze winnen niet. Maar dat is precies dezelfde gemoedsgesteltenis als voor het WK in 2018. In de kranten stond toen dat Rusland voor eigen volk de schande van de wereld zou zijn. De bondscoach was de grootste uil die er bestond."

   

  "Maar Rusland verloor pas in de kwartfinales. Ze hebben dat toen gedaan op hun manier en het kan er opnieuw van komen, zeker met hun thuismatchen. Een goed België wint altijd, maar de Duivels moeten dus wel goed en scherp zijn."

   

  Aster Nzeyimana: "Het probleem is dat ze altijd op dezelfde manier voetballen. Je weet wat ze zullen doen en ze hebben geen alternatief: alles op de grote jongen vooraan."

  2. Denemarken

  "Ze zijn de gedoodverfde nummer 2 in deze groep", vertelt Aster Nzeyimana over de Denen. 

   

  "Op het WK vond ik hen vreselijk om naar te kijken, maar ze hebben stappen gezet onder bondscoach Hjulmand. Hij speelt attractiever en dat werkt wel."

   

  "De ruggengraat van hun ploeg is goed met onder meer Schmeichel, Kjaer, Christensen, Delaney, Hojbjerg en Eriksen. Het enige probleem: er ontbreekt een echt goeie spits."

   

  Peter Vandenbempt: "Het is een moeilijk te manoeuvreren elftal. Ze kunnen ook afzien. Dat hebben ze in hun 1-1-gelijkspel tegen Duitsland in de voorbereiding ook gedaan."

   

  "De Belgen hebben overtuigend gewonnen van de Denen in de Nations League, ook in Kopenhagen. Denemarken deed toen hetzelfde als Rusland: vol vooruit. Maar bij een Belgische versnelling waren de Duivels toch te sterk. En dat verwacht ik ook op het EK."

  3. Finland

  Bij Finland draait veel, zoniet alles, rond Teemu Pukki, de 31-jarige cultspits van Norwich.

   

  "Hij is de beste spits die de Finnen ooit gekend hebben", zegt Aster Nzeyimana. 

   

  "Hij is toch een fenomeen met 103 goals in 5 seizoenen, maar bij Finland ligt zijn ratio lager omdat hij daar niet zulke goeie aangevers heeft. Maar hij is een nuttige spits."

   

  "De Finnen hebben geweldige statistieken tegen de Belgen", verrast Peter Vandenbempt. "De Duivels hebben al 7 wedstrijden op een rij niet kunnen winnen van de Finnen. Is dat niet straf?"

   

  "Iedereen kent de nederlaag tegen de uil, maar ook deze generatie heeft een tijdje terug nog eens gelijkgespeeld in een oefenmatch. Het is onze angstgegner, maar toch denk ik niet dat Finland een probleem wordt..."