Vluchtelingenteam bestaat in Tokio uit 29 sporters uit 13 landen

  Het vluchtelingenteam op de Olympische Spelen van Tokio bestaat uit 29 sporters uit 13 verschillende landen. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de uitverkoren sporters tijdens een virtuele ceremonie laten weten dat ze volgende maand naar Japan mogen afzakken.

  Om in aanmerking te komen voor een plek in het team moet een sporter een officiële vluchtelingenstatus hebben. Het IOC kijkt ook naar sportieve prestaties, land van afkomst, geslacht en persoonlijke achtergrond. Het vluchtelingenteam bestaat uit 19 mannen en 10 vrouwen.

   

  "Jullie zijn een belangrijk onderdeel van onze olympische gemeenschap, we zullen jullie in Tokio met open armen ontvangen", zegt IOC-preses Thomas Bach. De vluchtelingen kunnen zich met financiële steun van het IOC voorbereiden op de Spelen.

   

  Bij de vorige Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werd voor het eerst een team van vluchtelingen gevormd. De 10 sporters uit Zuid-Soedan, Congo, Syrië en Ethiopië moesten in Brazilië wereldwijde aandacht vragen voor het vluchtelingenprobleem. Zij kregen enkele maanden later een prestigieuze Laureus Award, in de categorie "inspiratie in de sport".

   

  In Tokio is het vluchtelingenteam vertegenwoordigd in 12 sporten. Bij de openingsceremonie op 23 juli betreden de sporters uit dit team als tweede het Olympisch Stadion, na de Griekse afvaardiging. Ze komen uit onder de olympische vlag. Tegla Loroupe, de voormalige topatlete uit Kenia, is delegatieleider van het vluchtelingenteam. De ploeg vliegt op 14 juli vanuit Doha naar Tokio.