De Cauwer: "We hebben het laatste nog niet gezien van Ilan Van Wilder"

  Van Wilder in zijn trui voor beste jongere.

  In de Dauphiné heeft Ilan Van Wilder (Team DSM) de juiste vorm te pakken. Onze landgenoot staat na rit 5 nog 7e in het algemene klassement en heeft de trui voor beste jonge renner in zijn bezit. "Het zou een geweldige opsteker zijn als hij top 10 kan rijden", zegt José De Cauwer in onze Facebook live.

  José De Cauwer is niet verbaasd door de prestaties van Ilan Van Wilder in deze Dauphiné. "Als je het wielrennen volgt, dan mag dat geen verrassing zijn. Hij was bij de junioren altijd de man die het dichtst bij Remco Evenepoel kwam. In tijdritten en in andere ritten, in Belgie maar ook in het buitenland."

   

  "Ze zijn van hetzelfde geboortejaar 2000, ze zijn net even groot. Het zijn goeie tijdrijders. Van Wilder staat wel nog 3 kilo zwaarder, dus dat kan er nog af. Maar hij vindt het wel vervelend om zo vaak met Evenepoel vergeleken te worden. Hij wil en moet zijn eigen weg vinden. Hij wil geen Van Wilder-gekte."

   

  In deze Dauphiné loopt het dus uitstekend. "De komende drie etappes zijn heel mooi voor hem. Hij kan zonder druk fietsen en als hij top 10 kan rijden zou dat een geweldige opsteker zijn. Dat moet ook kunnen, want hij heeft de kwaliteiten."

   

  "Hij heeft in het verleden in zijn leeftijdscategorie internationaal meegedraaid met de top, zowel in vlakke etappes als bergop. Van hem hebben we het laatste nog niet gezien."

  Ilan Van Wilder vindt het wel vervelend om zo vaak met Evenepoel vergeleken te worden. Hij wil en moet zijn eigen weg vinden. Hij wil geen Van Wilder-gekte.

  José De Cauwer

  Toch moet Van Wilder zich volgens De Cauwer niet vastklampen aan die top 10-plaats. "Hij moet volgen. Als je als jongere wil scoren op termijn dan moet je nu de goede renners volgen. Je moet niet meegaan in ontsnappingen om goedkoop ergens twee minuten te pakken en er dan de volgende dag drie te verliezen. Je moet koersen wanneer de groten koersen."


  "Als je twee cols meekan met de grote mannen en dan op de derde col gelost wordt op 5 kilometer van het einde en 2 minuten aan aan je been krijgt, dan is het maar zo. Dan heb je dat gevoel van naast Thomas of Porte te rijden. Hij moet nu niet wegrijden om met 5 minuten voorsprong aan de voet van de col te komen, dat is pas voor later."

  Bekijk de Facebook live met José De Cauwer

  Critérium du Dauphiné
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdLa Voulte-sur-Rhône - Beauchastel191,8 kmvan Aertvan Aert
  2wegwedstrijdSaint-Péray - Brives-Charensac169,8 kmVuillermozVuillermoz
  3wegwedstrijdSaint-Paulien - Chastreix-Sancy169 kmGauduvan Aert
  4individuele tijdritMontbrison - Saint-Étienne-le-Molard31,9 kmGannavan Aert
  5wegwedstrijdThizy-les-Bourgs - Chaintré162,3 kmvan Aertvan Aert
  6wegwedstrijdRives - Gap196,5 kmFerronvan Aert
  7wegwedstrijdSaint-Chaffrey - Vaujany134,8 kmVeronaRoglic
  8wegwedstrijdSaint-Alban-Leysse - Plateau de Solaison138,8 kmVingegaardRoglic