Jonathan Sacoor: "Op de Spelen moet ik eindelijk onder die 45 seconden"

  "De 400 meter is wel degelijk een sprintnummer", getuigt Jonathan Sacoor.

  In onze nieuwe reeks Vuurdoop gaan we langs bij atleten die voor het eerst deelnemen aan de Olympische Spelen. Jonathan Sacoor (21) zal in Tokio aan de start staan van de 400 meter. "Daar moet je wat gek voor zijn", vertelt de 21-jarige hardloper.

  Bekijk aflevering 2 van Vuurdoop: Jonathan Sacoor

  "Zal me moeten bewijzen in Tokio"

  Drie jaar geleden maakten we kennis met Jonathan Sacoor als wereldkampioen bij de junioren. Hij won de finale van de 400 meter in 45"03.

   

  "Naar die video kijk ik nog regelmatig, om in de mood te geraken", vertelt Sacoor over zijn topprestatie uit 2018.

   

  Anno 2021 later staat zijn persoonlijk record nog altijd. "Dat wordt mijn doel op de Olympische Spelen: eindelijk onder die 45 seconden finishen. Op het WK van Doha in 2019 liep ik weer 45"03. Dat deed pijn aan mijn hart", lacht hij.

   

  "Ik zal mezelf moeten bewijzen in Tokio", beseft Sacoor. "Als ik een chrono in de 44 seconden loop, mag ik tevreden zijn. En dan zien we wel wat dat oplevert: een plaats in de finale of in de halve finales."

  VIDEO: De gouden race van Sacoor op het WK junioren 2018

  De race van Sacoor begint na 3 uur en 21 minuten.

  "Voor een 400 meter moet je wat gek zijn"

  Een rondje op de atletiekpiste is racen voor Johan Sacoor. "Een middenafstand hoor ik wel eens, maar voor mij is de 400 meter eerder een sprintnummer", vertelt hij.

   

  "Je moet er wat gek voor zijn. Degene die het minst doodvalt, wint", zo omschrijft Sacoor het nummer. "Die laatste 100 meter is pure verzuring. Daarom vallen we ook neer na de finish. Voor een normale mens zou een ziekenwagen aanrukken", lacht hij.

   

  De Amerikanen Fred Kerley en Michael Norman zijn Sacoors favorieten voor olympisch goud. "Twee krachtige mannen, dat zie je goed als ik ernaast sta."

   

  "Ik moet het vooral van techniek en efficiëntie hebben. Dat ziet er mooi uit, maar geloof me: vanbinnen ben ik ook aan het sterven."

  Fred Kerley is een van Sacoors favorieten in Tokio.

  "Ben nog handtekening gaan vragen aan de Borlées"

  Op de 4x400 meter maakt Jonathan Sacoor deel uit van de Belgian Tornados. In 2018 liep hij een eerste keer met de broers Borlée op het hoogste niveau.

   

  "Als jongen ging ik hen om een foto en een handtekening vragen. Enkele jaren later zat ik in de ploeg", herinnert Sacoor zich. 

   

  "Ik was als de dood om iets doms te doen, maar het ging goed. Met een bronzen WK-medaille als resultaat."

   

  De Olympische Spelen vormen het volgende doel. "Met de Amerikanen als grote reus. Daarnaast heb je Trinidad & Tobago, Groot-Brittannië, Polen... én Nederland."

   

  "Nederland wordt het te kloppen Europese team", weet Sacoor. "Zij komen met een jong en talentvol team aan de start."

   

  Afspraak over 2 maanden voor de atletiekcompetitie in Tokio. In de aanloop naar de Spelen loopt Sacoor onder meer het Belgisch kampioenschap (26-27 juni) en het Europees kampioenschap voor beloften (8-11 juli).

  In 2018 liep ik voor het eerst met de Tornados. Ik was als de dood om iets doms te doen.

  Jonathan Sacoor

  Jonathan Sacoor en de broers Borlée.

  Snelle vragenronde:

  • Wat doe je als eerste in Tokio? "Een coronatest zeker?"
  • Waar kijk je naar uit? "Naar de olympische teamsfeer. Als toerist zou ik meteen de stad intrekken en goed gaan eten, maar dat is nu niet aan de orde als olympiër."
  • Welke sushi eet je het liefst? "Sashimi van zalm."
  • Welke Belgen wens je een medaille toe? "De Belgian Cats en Nafi Thiam, een prachtatlete."
  • Praat je al een mondje Japans? "Oei, neen. Nederlands, Frans, Spaans en Engels wel. Dat wordt een avondje Duolingo (lacht)."