Ex-renner Laurens ten Dam beproeft zijn wielergeluk (mét succes) in gravelraces

  Ten Dam won in Texas zijn eerste gravelrace, in echt Flandrien-weer.

  Met een mini-busje trekt ex-profrenner Laurens ten Dam tegenwoordig door de VS. Zijn bestemming: gravelwedstrijden. De Nederlander speldde in 2019 voor het laatst een rugnummer op, maar weet sinds gisteren weer wat winnen is. In Texas kon hij zijn gravelhartje een 1e keer ophalen.

  Laurens ten Dam ruilde twee jaar geleden zijn klimfiets om voor een gravelexemplaar. De ex-profrenner, die in 2014 9e werd in de Tour, gaat zo elke week steevast op pad langs onverharde wegen. 

   

  Met succes, want gisteren won de Nederlander in Texas zijn eerste wedstrijd. Na een zware race van maar liefst 240 km nam hij met een solo van 40 km de maat van andere oude wielerbekenden, zoals gravelspecialist Colin Strickland en ex-profs Ted King en Peter Stetina.

   

  "Ik ben super gelukkig", reageerde hij bij Cyclingnews. "Het was een slopende wedstrijd, maar we zijn gelukkig rustig gestart. Na een uitputtingsslag van meer dan 7 uur (!) bleven we nog met 8 à 9 heel sterke renners over. In de finale was ik de beste."

  Met een mini-busje door Amerika

  De Nederlander wou vorig jaar al naar de Verenigde Staten trekken om er aan gravelwedstrijden deel te nemen, maar het coronavirus gooide toen roet in het eten.

   

  Vorige week kreeg de 40-jarige Nederlander wel groen licht. Hij nam het vliegtuig naar Amerika en huurde er meteen een busje. Met zijn gravelfiets, een matras en een mini-keuken in de kofferbak trekt hij nu van de ene naar de andere wedstrijd. 

   

  Zijn volgende uitdaging wordt de bekende Unbound op 5 juni, de voormalige Dirty Kanza, waar eerder ook Sven Nys al eens aan de start stond. Zijn gravelseizoen eindigt in december op het GravelFest in Nederlands-Limburg, een event dat Ten Dam zelf organiseert.

  Zo verliep het gravelavontuur van Ten Dam in Texas:

  Ten Dam geeft een rondleiding in zijn busje: