Waarom Van der Poel mountainbiket? "Een hele zomer op de weg zou te veel van het goede zijn"

  Mathieu van der Poel in zijn speeltuin.

  Voor Mathieu van der Poel bestaat er op dit moment geen mooiere discipline dan mountainbiken. "Omdat ik van afwisseling houd. En omdat ik met die olympische droom zit", legt de 26-jarige alleskunner uit.

  Omdat Mathieu van der Poel komende zomer als mountainbiker naar de Olympische Spelen in Tokio trekt, rijdt hij deze maand twee Wereldbekers. Vorig weekend won hij in Albstadt (Dui) de korte cross. In de langere en klassieke cross finishte de wereldkampioen veldrijden als 7e.

   

  Volgend weekend trekt hij naar Tsjechië voor de wedstrijden in Nove Mesto. "Dat is meer mijn ding. De klimmetjes zijn er minder lang en minder steil. Daar kan ik mijn snelheid beter uitspelen", vertelt Van der Poel.

   

  De Nederlandse topper wil in Albstadt en Nove Mesto een goeie startpositie afdwingen voor de Olympische Spelen. Op het parcours in Izu wil hij minstens vanaf de tweede rij beginnen.

   

  "Een startpositie is cruciaal in het mountainbiken, omdat een wedstrijd zich vaak afspeelt op smalle paden. Het peloton rekt zich snel uit, zeker in de afdaling. Als 5e zie je de koploper soms niet meer rijden."

   

  Voor Van der Poel naar de Spelen trekt, staat de Tour nog op zijn programma. "Maar ik wou sowieso nog mountainbiken, omdat ik ook niet zonder wedstrijdritme aan de start wil komen op de Olympische Spelen."

   

  "In Tokio had ik ook de wegrit kunnen rijden, maar olympische parcoursen zijn doorgaans best zwaar. Dan maak ik wellicht meer kans op de mountainbike."

   

  (lees voort onder de video)

  VIDEO: Mathieu van der Poel in Sportweekend

  "Een speeltuin"

  En als Mathieu van der Poel moet kiezen tussen veldrijden, koersen of mountainbiken? "Dan kies ik nu voor mountainbike. Ik haal er veel plezier uit. Op training toch, want in de wedstrijden zie ik af", lacht hij.

   

  De omschakeling tussen de 3 disciplines verteert Van der Poel zonder al te veel moeite. "Dat komt vanzelf, ja. Ik moet hard werken, maar wennen aan een fiets gaat me aardig af. En het houdt me fris."

   

  "Op een mountainbikeparcours voel ik me soms als een kind in een speeltuin. Een hele zomer op een wegfiets zou ik wat te veel hetzelfde vinden."

   

  "Zet me dan maar op de mountainbike. Omdat ik van afwisseling houd. En omdat ik met die olympische droom zit."

   

  De olympische mountainbikerace staat gepland op 26 juli in Izu, zo'n 120 kilometer van Tokio. Het parcours is er 4,1 km lang, met elke ronde 150 hoogtemeters.

  Een hele zomer op een wegfiets zou ik wat te veel hetzelfde vinden. Geef me dan maar wat afwisseling op de mountainbike.

  Mathieu van der Poel

  Kijk volgend weekend naar de Wereldbekermanche mountainbike in Nove Mesto: in onze app en op onze website.

  kalender WB mountainbike 2021
  8-9 mei Albstadt (Dui)  
  15-16 mei Nove Mesto (Tsj)  
  3-4 juli Les Gets (Fra)  
  23-29 augustus WK in Val di Sole (Ita)  
  4-5 september Lenzerheide (Zwi)  
  18-19 september Snowshoe (GBr)