Bekijk de 5 sleutelmomenten van rit 2 in de Giro

  De eerste rit in lijn van de Giro was er eentje op maat van de sprinters. Met Filippo Ganna in het roze trok het peloton van Stupinigi naar Novara. Dankzij deze vijf video's ben je helemaal op de hoogte van de blangrijkste momenten van rit 2 in deze Giro.

  Wouter Weylandt, sempre con noi

  De etappe begint met 1 minuut stilte voor de onfortuinlijke Wouter Weylandt. Exact tien jaar geleden liet de Belgische renner het leven na een fatale val in de Giro en dat zijn ze in Italië allesbehalve vergeten.

  Italiaanse vlucht

  Filippo Tagliani (Androni) was gisteren de eerste renner die aan de tijdrit begon en ook vandaag is hij er vroeg bij. Niet lang na het startschot zet de Italiaan een aanval op. Hij krijgt het gezelschap van 2 landgenoten: Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) en Umberto Marengo (Bardiani). De Italiaanse vlucht krijgt een maximale voorsprong van om en bij de vijf minuten.

  Wegkapitein De Gendt

  Op goed 130 kilometer van de finish vindt Thomas De Gendt het dan welletjes. Hij lost de trein van Ineos-Grenadiers af en samen met Jumbo-Visma en Alpecin Fenix doet hij de voorsprong van de vluchters slinken. Die achtervolging lijkt De Gendt niet al te veel moeite te kosten. Hij ontpopt zicht tot ware wegkapitein en geeft de rest van het peloton aanwijzingen over het parcours.

  Oeps! Verkeerd gesprint!

  De Gendt en co rijden het gat niet meteen dicht. De vluchters behouden een voorpsrong van ongeveer 2 minuten in deze toch wel saaie etappe. Vluchter Albanese pakt nog de bergtrui, maar valt even later door pech weg uit de kopgroep. 

   

  In het peloton strijden ze voor de punten bij de tussensprint. Viviani denkt dat hij als eerste over de streep komt, maar dat was bij het bordje van de 40 kilometer. De streep van de tussensprint ligt een paar hectometers verder. Gaviria beseft dat en trekt zijn motor weer op gang. Hij wint de "pelotonsprint" voor een teleurgestelde Viviani.

  Strijd om de boni's

  De koplopers worden na bijna 155 kilometer aanvallen gegrepen, net voor de tussensprint voor de klassementsmannen. Wie mengt zich in die debatten? Remco Evenepoel! Zijn team Deceuninck-Quick Step loodst hem naar voor. Evenepoel  wordt tweede na Filippo Ganna, die z'n roze trui nog niet wil kwijtspelen.

  Merlier kroont zich tot koning van de spurt

  Zoals aangekondigd draait etappe 2 van deze Giro uit op een sprint. In een supersnelle finale zitten alle toppers voorin, maar het is Tim Merlier die met overmacht als eerste over de finish spurt. Hij geeft onder andere Nizzolo, Viviani, Groenewegen en Sagan het nakijken. Merlier grijpt in zijn eerste grote ronde de allereerste kans op een ritzege met beide handen.

  Lees ook: