Giro-debutant Tim Merlier eert Wouter Weylandt met machtige sprintzege

  Giro d'Italia: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 179 km
  location 12:58: Stupinigi - 17:19: Novara
  trophy Tim Merlier
  einde
  startfinish
  0306090120150179

   Tim Merlier heeft zijn eerste rit in een grote ronde gewonnen. De renner van Alpecin-Fenix liet iedereen in de massasprint ter plaatse. Het is een Belgische ritzege, exact 10 jaar na het overlijden van Wouter Weylandt. Nizzolo werd tweede, Viviani derde. Dylan Groenewegen toonde zich ook met een 4e plaats.

   De 2e Giro-rit in een notendop

   • De winnaar: Tim Merlier reed nog nooit een massasprint in een grote ronde. Bij zijn 1e poging is het meteen bingo. Een droomdebuut ook voor zijn team Alpecin-Fenix.

   • De andere Belgen: Lawrence Naesen was de 2e Belg in de top 10, op plek 8. Remco Evenepoel sprokkelde onderweg 2 bonificatiesecondes bij de tussensprint.

   • Statistiek: Merlier is de eerste Belg die een massasprint wint in de Giro sinds wijlen Wouter Weylandt in 2010.

   Evenepoel sprokkelt secondes, Merlier is oersterk

   Animo op 25 kilometer van de streep toen de klassementsmannen zich plots in de debatten mengden bij de tussensprint.

    

   Iljo Keisse lanceerde Remco Evenepoel naar de 2e plek bij die sprint, goed voor 2 bonificatiesecondes. Roze trui Ganna raapte de 3 secondes op.

   Ineos wou ook Bernal laten genieten van 1 bonificatieseconde, maar hij geraakte niet meer voorbij zijn ploegmakker Moscon.

    

   Daarna waren alle ogen gericht op de eindsprint. Merlier, Groenewegen, Sagan en Viviani zaten allemaal uitstekend gepositioneerd. Lotto-Soudal had zich laten wegdrummen met Caleb Ewan. 

   In volle sprint moest Merlier nog een gaatje dichten op Viviani. Gaviria geraakte ingesloten, raakte de dranghekken en kon een zware val nog net vermijden.

    

   Merlier ging van ver aan. 150 meter lang sprintte hij zich de ziel uit het lijf. Niemand kwam Merlier nog bedreigen. Hij maakte een gebaar richting de hemel om Wouter Weylandt te eren.

   De Italianen Nizzolo en Viviani moesten vrede nemen met de dichtste ereplaatsen. Groenewegen werd 4e bij zijn comeback, Ewan strandde op plek 10.

   Er stond geen maat op Tim Merlier.

   VIDEO: De sprint van Tim Merlier in de Giro

   Ganna: "Door Evenepoel geraakte ik wat ingesloten bij tussensprint"

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2