Basketball Awards: Mihailovic, Schwartz en Bleijenbergh vallen in de prijzen

  Vladimir Mihailovic van Aalst is de MVP van de EuroMillions Basketball League.

  Aalst-speler Vladimir Mihailovic is verkozen tot MVP van de EuroMillions Basketball League. De trofee voor de beste Belg in de 1e klasse is voor Oostende-speler Loïc Schwartz, Vrenz Bleijenbergh (Antwerp) is de Belofte van het Jaar. PlaySports-commentator Dennis Xhaët wikt en weegt de laureaten in de verkiezing van de krant Het Nieuwsblad.

  De laureaten van de Basketball Awards

  • MVP: Vladimir Mihailovic (Aalst)
  • Speler van het Jaar: Loïc Schwartz (Oostende)
  • Belofte van het Jaar: Vrenz Bleijenbergh (Antwerp Giants)
  • Coach van het Jaar: Vedran Bosnic (Bergen)
  • Scheidsrechter van het Jaar: Renaud Geller

   De vakjury bestond uit coaches, teammanagers en kapiteins uit de EMBL. Ook basketbaljournalisten, ex-winnaars van de trofeeën en leden van de federatie en de Pro Basketball League mochten stemmen.

  MVP Mihailovic: "Terechte keuze"

  Vladimir Mihailovic is met 19,5 punten per wedstrijd de beste schutter in 1e klasse. De 30-jarige Montenegrijn kreeg in de MVP-race de voorkeur op Ryan Kriener (Leuven) en Skylar Spencer (Bergen).

   

  "Ik vind dat een terechte keuze, want puur individueel steekt hij er toch wel bovenuit", zegt basketbalcommentator Dennis Xhaët van PlaySports.

   

  "Zonder Mihailovic zou Aalst een heel andere ploeg zijn. In het verleden toonde hij ook al bij Oostende dat hij iets kan, al had ik niet gedacht dat hij een heel seizoen op dit niveau zou spelen. Hij kan zeker nog mee bij een hoger gerangschikte ploeg."

  Belg van het Jaar Schwartz: "Straffe ontwikkeling"

  Voor de Speler van het Jaar waren er drie genomineerden: Pierre-Antoine Gillet en Loïc Schwartz van Oostende en Charleroi-speler Tim Lambrecht. "Persoonlijk had ik ook Seppe D'Espallier daar graag bij zien staan", zegt Dennis Xhaët. "Zijn impact op Leuven was enorm. Hij doet het echt ongelooflijk goed."

   

  Maar de keuze is dus gevallen op Schwartz, een belangrijke pion in het goed geoliede geheel van Oostende. "Hij heeft de kwaliteiten altijd wel gehad. Het was gewoon een kwestie van het talent er te laten uitkomen", weet Xhaët.

   

  "Ik schrik qua talent niet van zijn ontwikkeling. Ook de combinatie met coach Dargio Gjergja lijkt voor hem wel te werken. Ik ben ook altijd onder de indruk van Schwartz zijn verdediging. Als hij wil, kan hij iemand helemaal uit de match houden. Dat is echt redelijk straf."

  Belofte van het Jaar Bleijenbergh: "Indrukwekkend seizoen"

  In de categorie Belofte van het Jaar kreeg Vrenz Bleijenbergh (Antwerp) nipt de voorkeur op Ajay Mitchell (Limburg) en Niels Van den Eynde (Antwerp). "Verdiend", vindt Dennis Xhaët. "Bleijenbergh is een van de beste spelers van de Giants. Weinig jonge gasten zijn zo belangrijk voor hun ploeg."

   

  "Hij ontwikkelt zich in sneltempo en heeft flinke stappen gezet. Hij neemt zijn ploeg ook bij de hand, dat is altijd een referentie. Als Bleijenbergh goed speelt, spelen de Giants ook goed. Hij is echt bezig aan een indrukwekkend seizoen."

   

  Bleijenbergh en Mitchell dromen allebei van de NBA. "Bleijenbergh is met zijn 21 al iets ouder, maar zijn profiel is nog altijd heel interessant. Daar komen nu ook prestaties bij. Ik denk nog niet genoeg voor een first round pick in de draft, maar het kan snel gaan", meent Xhaët.

   

  "Ook Mitchell heeft NBA-potentieel, maar er geraken is nog iets anders. Hij heeft wel enorme stappen gezet. Zo'n linkshandige point guard, dat heeft altijd iets extra's. Hoe hij speelt en beweegt: dat klopt gewoon. Ik vrees dat we hem na dit seizoen niet meer zien in België."

  Coach van het Jaar Bosnic: "Meer onder de indruk van Rotsaert

  Bergen-coach Vedran Bosnic is verkozen tot Coach van het Jaar. "Bergen heeft na Oostende de beste ploeg, met goeie spelers. Bosnic kan dus ook wel met degelijk materiaal werken", nuanceert Dennis Xhaët.

   

  "Persoonlijk heb ik veel bewondering voor wat Sam Rotsaert doet bij Charleroi. In moeilijke omstandigheden en met weinig budget heeft hij toch een ploeg gesmeeld die leuk basketbal brengt, ook al hebben ze minder kwaliteiten dan Bergen. Rotsaert is echt een toptalent als coach."

  Vedran Bosnic