Uw gids voor de Giro: parcours, deelnemers en de Giro op Sporza

  De Ronde van Italië start zaterdag met een proloog in Turijn.

  Met de Giro d'Italia staat de eerste grote ronde van het jaar voor de deur. Van 8 mei tot 30 mei is Italië in de ban van de roze trui. Leer hier alles over het parcours, de deelnemers en hoe we de Giro volgen met Sporza.

  Zo was het vorig jaar:

  Door de coronapandemie stond de Giro na de Tour én in oktober op de kalender. Daardoor stonden niet de grootste namen aan de start en de favorieten vielen ook snel weg: Geraint Thomas door een bidon, Simon Yates en Steven Kruijswijk door coronabesmettingen.

   

  Zo kregen we een open Giro waar Joao Almeida 15 dagen de roze trui droeg. De Portugees kraakte op de Stelvio door het gebeuk van Rohan Dennis van Ineos. Daar leek het toenmalige Team Sunweb van te profiteren met Wilco Kelderman of Jai Hindley, maar Tao Geoghegan Hart bleek de derde hond.

   

  Door de bedenkelijke ploegtactiek bij Sunweb begonnen Hindley (in het roze) en Hart in dezelfde tijd aan de slottijdrit in Milaan. Daarin was Hart de sterkste en zo zette hij de kroon op het werk van Ineos - dat ook 7 ritten won - in de Giro.

  Eindstand Giro 2020Eindstand Giro 2020

    naamploegresultaat
  1Tao Geoghegan HartIGD85:40:21
  2Jai HindleySUN+39
  3Wilco KeldermanSUN+1:29
  4João AlmeidaDQT+2:57
  5Pello BilbaoTBM+3:09
  6Jakob FuglsangAST+7:02
  7Vincenzo NibaliTFS+8:15
  8Patrick KonradBOH+8:42
  9Fausto MasnadaDQT+9:57
  10Hermann PernsteinerTBM+11:05

  Het parcours:

  Met 2 tijdritten, 5 ritten gemaakt voor sprinters, 1 Strade Bianche-rit, 7 bergritten en nog een paar etappes waar vluchters en sprinters het tegen elkaar opnemen heeft de Giro een parcours met voor elk wat wils.

   

  Ook al ligt het zwaartepunt in de derde week, de klassementsrenners zullen al in week 1 bij de les moeten zijn met naast de korte openingstijdrit 4 aankomsten bergop, de ene al wat langer dan de andere. Tussendoor moeten de sprinters 3 kansen kunnen grijpen.

   

  In week 2 is het vooral uitkijken naar rit 11 en rit 14. Op woensdag 19 mei rijden de renners 35 kilometer over onverharde wegen richting Montalcino. In 2010 won Cadel Evans daar in de regen in zijn regenboogtrui (zie video hieronder).

   

  Rit 14 voert het peloton naar de top van de gevreesde en steile Monte Zoncolan. De sprinters krijgen in de tweede week hun (voor)laatste kans op weg naar Verona, de dag voor de Zoncolan.

   

  Op maandag 24 mei begint de zware slotweek met een rit over de Passo Fedaia, Passo Pordoi en Passo Giau, 3 keer boven de 2.000 meter. In totaal zijn er in de slotweek 4 bergritten. Ook in de slotweek: de langste (vlakke) etappe van de Giro om te "recupereren" en een slottijdrit naar Milaan van 30 kilometer.

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7/>Notaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10/>L'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11/>Perugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12/>Siena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13/>Ravenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15/>Grado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17/>Canazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18/>Rovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20/>Verbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21Senago - Milaan30.3 kmGannaBernal

  De deelnemers:

  Bij afwezigheid van Tadej Pogacar en Primoz Roglic zijn Egan Bernal en Simon Yates wellicht de uitgesproken favorieten op de eindzege. Maar het wordt dringen om de top 10 te halen in Milaan.


  Vlasov, Landa, Bilbao, Caruso, Buchmann, Evenepoel, Almeida, Carthy, Martin, Bennett, Soler, Hindley, Bardet, Nibali en Formolo starten ongetwijfeld allemaal met de ambitie om die top 10 te halen. En de Giro kent altijd verrassingen.


  Bij de sprinters is het uitkijken naar de comeback van Dylan Groenewegen en het debuut van Tim Merlier in een grote ronde. Zij zullen moeten opboksen tegen Caleb Ewan en krijgen daarbij concurrentie van Viviani, Nizzolo en Gaviria. Afwachten of Peter Sagan zich daar nog tussen kan mengen of richt hij zich op de overgangsritten?

  teams en deelnemers

  INEOS Grenadiers
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Egan Bernal 1.75 m60 kg
  2Jonathan Castroviejo 1.71 m62 kg
  3Filippo Ganna 1.93 m82 kg
  4Daniel Martínez 1.72 m63 kg
  5Gianni Moscon 1.82 m
  6Jhonatan Narváez 1.74 m65 kg
  7Salvatore Puccio 1.82 m68 kg
  8Pavel Sivakov 1.88 m72 kg
  AG2R - Citroën Team
  Alpecin - Fenix
  Androni Giocattoli - Sidermec
  Astana - Premier Tech
  Bahrain Victorious
  Bardiani - CSF - Faizanè
  BORA - hansgrohe
  Cofidis
  Deceuninck - Quick-Step
  EF Education - Nippo
  EOLO - Kometa Cycling Team
  Groupama - FDJ
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Israel Start-Up Nation
  Jumbo - Visma
  Lotto - Soudal
  Movistar Team
  Team BikeExchange
  Team DSM
  Team Qhubeka - ASSOS
  Trek - Segafredo
  UAE Team Emirates
  INEOS Grenadiers
  * neemt niet meer deel

  De Belgen:

  Zaterdag staan 17 Belgen aan de start in Milaan, daarvan rijden er 6 in het shirt van Alpecin-Fenix rond. Tim Merlier, Gianni Vermeersch, Dries De Bondt, Jimmy Janssens en Senne Leysen maken hun debuut in een grote ronde. Louis Vervaeke is zowaar de ervaren rot in die ploeg.

   

  Ook voor Remco Evenepoel wordt de Giro zijn eerste grote ronde en dus een ontdekkingstocht. Hij wordt binnen zijn ploeg bijgestaan door 2 ervaren Belgen: Iljo Keisse en Pieter Serry.

   

  Lotto-Soudal trekt met 4 Belgen naar Italië. Jasper De Buyst heeft zijn plaats in de trein van Caleb Ewan, Thomas De Gendt, Kobe Goossens en Harm Vanhoucke mogen zich ongetwijfeld in het offensief gooien.

   

  Bij Intermarché-Wanty wordt veel verwacht van Quinten Hermans. Hij mag op zoek gaan naar een ritzege in zijn eerste grote ronde.

   

  Er rijden de komende weken nog 3 Belgen in buitenlandse loondienst mee in de Giro. Jens Keukeleire rijdt in dienst van Hugh Carthy, Victor Campenaerts is erbij voor Qhubeka-Assos en Lawrence Naesen wil een onvergetelijke indruk maken bij AG2R.

  De Giro op Sporza

  • Sporza volgt elke etappe van start tot finish met live updates.
   
  • dagelijks zijn er flitsen op Radio 1.
   
  • Renaat Schotte is in Italië voor interviews, sfeerstukken en analyses.
   
  • Elke dag is er ook een uitzending van Sporza Giro, een dagelijks programma met Ruben Van Gucht. Van maandag tot zaterdag op Canvas (19.40 uur) en Eén (na Laat) en op zondag op Eén (22.40 uur). Ook met livestream te volgen op sporza.be en VRT NU.