Belgische eLions nemen deel aan NBA 2K-kampioenschap: “Een nieuwe nationale ploeg is geboren”

  Dit jaar zal België voor het eerst deelnemen aan de FIBA Esports Open, het internationale kampioenschap voor virtueel basketbal. Zestig nationale teams nemen het komend weekend tegen elkaar op in NBA 2k21, verspreid over zes regionale kwalificatiewedstrijden.

  “Toen FIBA, de internationale basketbalfederatie, ons land uitnodigde om deel te nemen, zijn we daar met heel veel plezier op ingegaan,” vertelt Mark Bogaert, marketing- en communicatiemanager voor Basketball Belgium. “Samen met de Belgian Esports Federation zijn we op zoek gegaan naar een sterk team dat ons land kan vertegenwoordigen.”

  Dat team hebben ze gevonden met kapitein Bryan Badjie (23), Emrecan Orhan (22), José Angel Narvaez Delgado (23), Olivier Potty (41), Johnny Hurchon (26) en Shawn Vervaeken (18).

  Deze zes esporters zullen vanaf vrijdag 7 mei onze nationale driekleur vertegenwoordigen. Elk van hen neemt een specifieke rol op op het virtuele basketveld.

  “Ik ben erg vereerd om als kapitein de eLions af te vaardigen”, zegt Badjie uit Veurne, die de rol van shooting guard/small forward aanneemt en eerder al furore maakte in de Europese 2K-competitie. "De mogelijkheid om je land te vertegenwoordigen op zo'n groot toernooi is gewoonweg ongelooflijk." 

  Het is de start van een mooi avontuur

  Bryan Badjie, kapitein van de eLions

  Ook Samy Bessie, vicevoorzitter van de Belgian Esports Federation, heeft er alle vertrouwen in: "De esport in België is zich volop aan het ontwikkelen en de sportwereld ziet er ook steeds meer het potentieel van in. Er zit zeker en vast talent in België, dus hopen we zo ver mogelijk te geraken in deze competitie."

  Voor de Belgische basketbalwereld is dit een nieuw hoofdstuk, vertelt Mark Bogaert: “Dit was een gelegenheid die we niet konden laten liggen"

  "Uit onderzoek is gebleken dat basketbal enorm goed scoort bij jongeren, beter dan voetbal. Gen Z beschouwt het zelfs als hun favoriete sport. We zien dit als een uitgelezen kans om jonge fans aan onze nationale basketbalploeg te binden.”

  “Wist je dat NBA 2K ook razend populair is Belgische atleten als Lukaku of Courtois? Ze spelen het allemaal! We dromen ervan om met hen iets op poten te zetten. Ons eerstvolgende project wordt echter de eCats, onze professionele vrouwenploeg.”

  De eerste selectie van de eLions

  Tijdens de regionale kwalificatiewedstrijd van vrijdag zullen de eLions het opnemen tegen Italië en het Groot-Brittannië. Volgens Mark Bogaert zijn dat twee pittige tegenstanders: “Vooral Groot-Brittannië wordt een uitdaging, maar we zijn voorbereid.”

  “Dit is onze eerste deelname aan een toernooi, we zullen zien hoe dit loopt. Deze competitie is een test, maar we nemen deze heel ernstig. We beschouwen de eLions echt als een nieuwe nationale ploeg.”

  De FIBA Esports Open loopt van 7 tot en met 9 mei en is live te volgen via Facebook, Youtube en Twitch.