"De minister die fiscale voordelen van voetballers oplost, zal punten scoren"

  Stijn Baert.

  Geen woorden, maar daden. Daartoe riep arbeidseconoom Stijn Baert nog eens op in onze podcast De Tribune als het gaat over het onderwerp van de fiscale voordelen voor voetballers in België.

  Na het voetbalschandaal in 2018 rolden politici haast over elkaar om te verkondigen dat ze maatregelen wilden nemen. Zo zouden de fiscale voordelen voor voetballers snel aangepakt worden (zie "Lees ook").

   

  Maar 3 jaar later is er nog niets veranderd. Vorige week was er een discussie in het federale parlement en verklaarde ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem "dat er nood is aan een diepgaande hervorming". 

   

  Voor arbeidseconoom Stijn Baert, die van de fiscale voordelen voor voetballers een stokpaardje heeft gemaakt, is een parlementaire discussie geen bewijs van vooruitgang. 

   

  "Het is me de laatste tijd opgevallen dat zowel in de voetbalwereld als in de politieke wereld heel weinig wordt gereageerd. Minister Van Peteghem reageerde vorige week wel in Villa Politica en in het parlement, maar in debatprogramma's zag je de politici niet." 

   

  "Niemand uit de politiek of de voetbalwereld wou onlangs met mij in debat gaan in De Zevende Dag. Ik vermoed dat de argumenten een beetje op zijn, maar niets zeggen is volgens mij een zwaktebod."

   

  "Volgens mij is het momentum een beetje gepasseerd. Toen er nog geen federale regering was, had je vele parlementsleden die zich wilden profileren."

   

  "Anderzijds denk ik dat de voetbalwereld heeft gewacht tot er een regering was omdat ze dan rechtstreeks met een kabinet kunnen onderhandelen, wat meer achter de schermen verloopt (dan in een publiek debat met losse parlementsleden)."

  Volgens mij is het momentum een beetje gepasseerd. Toen er nog geen federale regering was, had je vele parlementsleden die zich wilden profileren.

  Emotioneel onderwerp

  Politici hebben volgens Stijn Baert nochtans veel te winnen bij het omzetten van hun woorden in daden. Niet alleen omdat de huidige situatie scheef is getrokken, maar ook omdat ze zichzelf er populair mee kunnen maken. 

   

  "Ik schrijf wel vaker een opiniestuk, maar het is zelden dat mensen zo eensgezind achter een mening staan of dat een onderwerp zoveel emotie losmaakt, dan opmerkingen over de belastingsvoordelen in het voetbal."

   

  "De huidige situatie is absurd, want een gewone werknemer betaalt ongeveer 38 procent op zijn loon aan de RSZ. Bij voetballers is dat ongeveer 1 procent. De sterkste schouders, dragen dus de minste lasten."

   

  "Minister van Financiën en Fiscaliteit Van Peteghem en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn aan zet. De minister die met een oplossing komt, zal punten scoren."

  Download de podcast van De Tribune