Ga naar de inhoud

Schitteren na je 40e: deze 9 wereldtoppers deden het Zlatan voor

Veertig en vitaal. Door zijn contractverlenging zal Zlatan Ibrahimovic op zijn 40ste nog steeds tot de wereldtop behoren. Enkele straffe namen deden het hem voor na het overschrijden van die mythische barrière. Een overzicht.

Michael Jordan (Basketbal)

Onstopbaar. Ook na zijn 40e. Bij zijn tweede comeback bij de Washington Wizards bolde Michael Jordan allerminst uit. In zijn laatste 30 wedstrijden van het seizoen 2002-2003 was MJ de 40 voorbij. 

 

Toch haalde hij in die partijen een straf gemiddelde van 21,2 punten. Hij werd ook de eerste veertiger die meer dan 40 punten realiseerde in een duel.

 

Nog een straf 'oudje' in de NBA: Kareem Abdul-Jabbar. De topscorer aller tijden zette een gemiddelde van 14,6 punten neer bij de LA Lakers in het kampioenenseizoen 1987-1988 - hij was op dat moment al de 40 voorbij. 

Martina Navratilova (Tennis)

Op haar 44e maakte ze plots een comeback in het dubbelcircuit. Eerst op hoongelach onthaald, maar dat verstomde al snel. 

 

Tennis-ster Martina Navratilova bereikte tussen 2000 en 2005 23 finales en won er daarvan 14. Onder meer de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Dat laatste toernooi zelfs nog in 2006... op 49-jarige leeftijd.

Tom Brady (American Football)

Stoppen op een absoluut hoogtepunt wilde hij niet. Een maand na zijn triomf in de Super Bowl tekende Tom Brady op zijn 43e nog een nieuw contract. 

 

Er zit dan ook weinig sleet op de machine: sinds zijn 40e verjaardag haalt de zevenvoudig kampioen nog steeds een gemiddelde van ruim 300 'passing yards' per play-off-wedstrijd. Met ook drie Super Bowl-finales, waarvan één als winnaar.

Tiger Woods (Golf)

Eén van de strafste comebacks aller tijden. Ondanks veel blessures en privéproblemen wint Tiger Woods op 43-jarige leeftijd de Masters in 2019. Hij wordt zo tweede oudste winnaar ooit van het prestigieuze toernooi. En dat maar liefst 11 jaar na zijn laatste Masters-zege.

Alejandro Valverde (Wielrennen)

Afgelopen weken nog 5e in de Amstel Gold Race en 3e in de Waalse Pijl. 'Golden Oldie' Alejandro Valverde - over 2 dagen 41 - haalt ook in zijn vermoedelijk laatste seizoen nog resultaten die gezien mogen worden. Zelfs een zege in  de GP Miguel Indurain.

Floyd Mayweather (Boksen)

Zijn onwaarschijnlijke balans staat voor eeuwig in de recordboeken: 50 zeges, 0 nederlagen. 5 daarvan haalde bokslegende Floyd Mayweather na zijn 40e. Onder meer in veelbesproken kampen tegen Manny Pacquiao en Conor McGregor. 

Dara Torres (Zwemmen)

Eén van de weinige vrouwen die nog schitterden na hun 40e.  Na een zwangerschap besloot de Amerikaanse Dara Torres op die gezegende sportleeftijd zich alsnog aan een comeback te wagen. 

 

Met succes: op de Olympische Spelen van Peking haalde ze op 41-jarige leeftijd nog 3 zilveren medailles in het zwemmen.

Valentino Rossi (Moto GP)

Hij weet van geen ophouden. Nog steeds gaat Valentino Rossi (42) wekelijks volle gas in de Moto GP. 

 

De zevenvoudig wereldkampioen strijdt wel niet meer mee om de titel - vorig jaar eindigde hij 15e in het klassement. Na zijn 40e stond Rossi wel nog 3 keer op het podium van een GP.

Gianluigi Buffon

Hij traint met ploegmaats die zijn zonen zouden kunnen zijn. Juventus-doelman - 43 ondertussen - vulde ook na zijn 40e nog aardig zijn prijzenkast, met onder meer twee Italiaanse titels met De Oude Dame en eentje in Frankrijk met PSG. Uiterlijk in 2023 wil Buffon op voetbalpensioen.

Binnenkort veertigers: Roger Federer en Serena Williams

8 augustus en 26 september: dan vieren tennislegendes Roger Federer en Serena Williams hun 40e verjaardag. Vermoedelijk zullen beiden op dat moment ook nog steeds meedraaien aan de wereldtop. Williams jaagt nog steeds op haar 24e grandslamtitel, terwijl Federer op zoek gaat naar nummer 21.