Ga naar de inhoud

Daarom zakt Schalke uit de Bundesliga: "De club leeft op nostalgie"

Luc van Doorslaer: "Klaas-Jan Huntelaar was ooit goed, maar daarom gaat hij je team niet redden."

In Duitsland is traditieclub Schalke 04 na 30 jaar uit de Bundesliga getuimeld. Commentator Luc van Doorslaer zoekt naar een verklaring en bekijkt de kansen van Schalke om zo snel mogelijk weer te promoveren.

Waarom het is foutgelopen: te emotioneel beleid

"Voor het seizoen zag ik het al somber in, maar dat het zo faliekant zou aflopen? Neen, dat nu ook weer niet", opent Luc van Doorslaer, die het Duitse voetbal volgt voor Eleven Sports.


"Het beleid in Gelsenkirchen heeft de voorbije jaren duidelijk gefaald. Met alle respect voor Benito Raman: als hij je grootste transfer is, dan klopt er iets niet."


"Schalke is een erg moeilijke club om te leiden", weet de commentator, "met erg emotionele supporters. Zo gaat het er ook aan toe in de bestuurskamer: emotioneel en nostalgisch."


"Waarom haal je anders Klaas-Jan Huntelaar terug? Die was ooit goed, maar of hij het team uit het slop ging halen? Neen, dus."

"Met alle respect voor Benito Raman: als hij je grootste transfer is, dan klopt er iets niet."

Zo moeilijk wordt 2e klasse: kämpfen met jongeren

"Het kan snel gaan in het voetbal", gaat Luc van Doorslaer voort. "En dan is zo'n gesloten competitie als de Super League toch geen optie?"

 

"10 jaar geleden speelde Schalke nog de halve finales van de Champions League tegen Manchester United, in 2015 stond het team nog op de 7e plaats in de Europese clubranking."

 

"Schalke had met andere woorden altijd thuis gehoord in de Super League", stelt de voetbalreporter. "Nauwelijks 6 jaar later zakt het team naar de tweede klasse in Duitsland."


"Geraak daar maar eens uit. In de jaren 80 is Schalke 3 keer uit de Bundesliga getuimeld, om daarna weer uit die mijn te kruipen. Of dat nu weer lukt, is de vraag."


"Kijk naar Hamburg, nog zo'n Traditionsverein. HSV komt telkens op kop te staan, maar in de terugronde zakken ze weg. Het overkomt hen ook dit seizoen."


"Omdat het kämpfen (knokken) is op dat niveau. Tegen teams die zo meedraaien in ons land", weet Van Doorslaer.

 

"Kämpfen doen ze graag bij Schalke, maar de clubkas is leeg. Ze zullen het net als in Anderlecht met hun jongeren moeten doen. Of met tweederangs buitenlanders."

Nog niet zo lang geleden had Schalke 04 altijd thuisgehoord in de Super League.

Luc Van Doorslaer

Hier moet Schalke op hopen: supporters in stadion

Luc van Doorslaer: "Ik hoop van harte dat Schalke snel zijn rentree zal maken op het hoogste niveau. Misschien lukt het als ze weer fans mogen verwelkomen in hun arena."

 

"Op dat vlak zijn ze de nummer 3 van Duitsland. Dortmund kan op meer dan 80.000 supporters rekenen, Bayern op meer dan 70.000, bij Schalke zijn dat er nog altijd 60.000 per wedstrijd."


"Die fans kunnen de ploeg weer zelfvertrouwen geven en voor de nodige financiële middelen zorgen. Want op dat vlak zit Schalke diep", merkt Van Doorslaer op.

 

"Dortmund heeft ook diep gezeten, maar ondertussen heeft de club ook andere en moderne bronnen gevonden. Schalke blijft op dat vlak in de mijn vastzitten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.