Ga naar de inhoud

Super League aan vooravond play-offs: "Sprongetje toen Anderlecht verloor"

Heleen Jaques en Leo Van Der Elst

De Belgische Super League Vrouwenvoetbal staat aan de vooravond van de seizoensapotheose: Play-off I. Leo Van der Elst, trainer van Club YLA, en Gent-speelster Heleen Jaques blikken vooruit op het reguliere seizoen, met de dominantie van Anderlecht, en de kansen voor hun team in de play-offs.

Topfavoriet Anderlecht speelt in Play-off I tegen Standard, OH Leuven, KAA Gent en Club YLA, de vrouwelijke evenknie van Club Brugge. 

 

Club Brugge daagt zaterdag (03/04) OH Leuven uit. Ook Gent en Standard kijken elkaar dan in de ogen. Enkel Anderlecht hoeft zaterdag niet op te draven.

Play-off I: Scooore Super League klassement
 1. Anderlecht 25* ptn.
 2. Standard Luik 21 ptn.
 3. KAA Gent 17 ptn.
 4. OH Leuven 17 ptn.
 5. Club Brugge 13 ptn.
*Punten werden naar beneden afgerond

Leo Van der Elst: "3e plaats is realistisch"

Leo Van der Elst kon met Club YLA het 5e en laatste ticket voor Play-off I bemachtigen. Hij blikt positief vooruit op de titelstrijd: "3 weken geleden wisten we dat ons Play-off I-doel bereikt was. Sindsdien kijken we er enorm naar uit."

 

"De 3e plaats is realistisch voor ons. Ik denk dat de kloof tussen plaats 3 en 5 slechts 3 of 4 punten is. Dat is zeker overbrugbaar op 8 wedstrijden."

 

"We gaan zaterdag op volle sterkte beginnen met onze jonge ploeg. We zullen veel ervaring kunnen opdoen wanneer we week na week knokken voor de 3 punten."

De kloof tussen plaats 3 en 5 is zeker overbrugbaar

Leo Van der Elst, trainer Club YLA

"De afgelopen wedstrijden tegen de top 4 hebben we wel 0 op 12 gehaald. We zullen dus vol aan de bak moeten vanaf zaterdag. Het verleden heeft ons geleerd dat een goede start zeer belangrijk is."

Heleen Jaques: "Positieve flow doortrekken"

AA Gent sloot de reguliere competitie als 3e af. "We spelen elke wedstrijd om te winnen en dan zien we wel waar het schip strandt", aldus aanvoerder Heleen Jacques.

 

"We willen zo hoog mogelijk eindigen. De ploeg zit in een positieve flow en we hopen die lijn door te trekken in de play-offs."

 

"We staan op een grote afstand van Anderlecht.  Er zou al een klein mirakel moeten gebeuren om de titel nog uit de brand te slepen, maar hoop mag je altijd koesteren." 

Heleen Jaques nam vorig jaar afscheid van de Red Flames.

Is de hegemonie van Anderlecht negatief voor de competitie?

Anderlecht had de competitie met het maximum van de punten kunnen afsluiten, maar het verloor op de valreep nog. Is die dominantie niet noodlottig voor de competitie?

 

"Je kan het niet 100% positief noemen", vertelt Van der Elst. " Toch heb je dat in andere landen ook in het vrouwenvoetbal:  Bayern is autoritair leider in Duitsland, in Frankrijk regeert Lyon en in Spanje is Barcelona heel vaak superieur."

 

"We merken wel dat de kloof met Anderlecht na Nieuwjaar wat kleiner geworden is. Die kloof mag de komende jaren blijven terugvallen, zodat we wat meer spanning krijgen in onze competitie."

 

"Ik denk ook dat er een paar mensen een sprongetje in de lucht hebben gemaakt toen Anderlecht niet ongenaakbaar bleek. Proficiat aan Woluwe. Dat was een heel knappe overwinning."

 

"Natuurlijk kun je Anderlecht niets verwijten. Het is aan ons om hen het vuur aan de schenen te leggen."

Ik denk dat er een paar een sprongetje in de lucht hebben gemaakt toen Anderlecht niet ongenaakbaar bleek

Leo Van der Elst, trainer Club YLA

Ook Heleen Jaques bekent kleur: "De dominantie van Anderlecht is niet de meest aantrekkelijke reclame voor de Super League. Gelukkig wordt er een spannende strijd geleverd voor de andere plaatsen."

 

"Niet enkel de Play-off I-ploegen, ook de Play-off II-ploegen hebben de intentie om Anderlecht bij te benen, maar er moet in de toekomst gevolg gegeven worden aan die "intentie.""

 

"Als je op voorhand al weet dat Anderlecht er toch met kop en schouders bovenuit zal steken, kun je heel moeilijk fans voor je winnen."

Is de nieuwe competitieformule beter?

Het is voor het eerst dat de hoogste klasse van het vrouwenvoetbal eindigt met play-offs. "Het was alvast een pak leuker dan vorig jaar", vindt Leo Van der Elst.

 

"Vorig seizoen zaten we maar met 6 ploegen in een competitie, dan moesten we 4 keer tegen elkaar spelen. Nu zijn we gelukkig met 10."

 

"Anderlecht, Standard en Gent waren vorig jaar echt beter dan wij. Die opeenvolging van moeilijke wedstrijden gaf ons weinig tijd om te ademen."

 

"Nu zijn er meer ploegen die we aankunnen. Het niveau kan wel nog wat omhoog, maar voor de staf en de spelers was het een verademing om regelmatig eens tegen een andere ploeg te spelen."

Het was een verademing om regelmatig tegen een andere ploeg te spelen

Leo Van der Elst, trainer Club YLA

"Ik vind het een goede formule", geeft ook Jaques toe. "We hebben maar twee keer tegen elkaar gespeeld in de reguliere competitie, dat is ooit anders geweest ..."