Handleiding Wales: kunnen Rode Duivels na 8 jaar nog eens winnen?

  Ons infobord voor de Rode Duivels.

  De Rode Duivels speelden de afgelopen 10 jaar vijf keer tegen Wales. En geloof het of niet: België kon maar één keer winnen en dat is meer dan acht jaar geleden. Een handleiding Wales om vanavond niet verrast te worden.

  Hopen dat Bale zijn dagje niet heeft

  Wie Wales zegt, zegt Gareth Bale (gehuurd door Tottenham van Real Madrid), de aanvoerder van het team en er al bij sinds zijn 16e. Ondertussen zit hij aan 87 caps en 33 goals en dat waren er ongetwijfeld nog veel meer geweest als Bale niet zo vaak met blessures had gekampt. 

   

  Behalve Bale kent u ongetwijfeld ook Aaron Ramsey (Juventus) en Ben Davies (Tottenham), maar die twee sterkhouders zijn er niet bij tegen de Belgen. Beide spelers kampen met blessures.

   

  Als u na deze drie nog vijf spelers van Wales kan noemen, mag u zich een Wales-specialist noemen. U kent misschien nog de drie doelpuntenmakers die de Rode Duivels uitschakelden op het EK 2016 (daarover onderaan nog meer)?

   

  Verdediger Ashley Williams en spits Samuel Vokes zijn er echter niet meer bij. Williams is gestopt met voetballen en Vokes wordt niet telkens meer opgeroepen. Wel nog in de selectie zit Hal Robson-Kanu. 

   

  U weet wel, de man van de magistrale actie achter het steunbeen, waarmee hij drie Rode Duivels in de wind zette om dan te scoren. Afwachten of hij speelt, want zowel bij zijn team als bij zijn laatste optreden voor Wales in september was hij invaller. Ook de naam James Lawrence zegt u misschien iets. De ex-verdediger van Anderlecht zit ook in de selectie, maar is meestal invaller.

  Pas op voor jong geweld dat in Engeland speelt

  17 van de 27 beschikbare spelers woensdag spelen niet op het hoogste niveau in Europa, maar denk vooral niet dat het gaat over voetballers die na de match moeten bijklussen. 11 spelers spelen in The Championship, 5 in de League One (derde klasse in Engeland) en Lawrence in de Duitse tweede klasse.

   

  Wales is vooral een team in opbouw, waar veel jonge talenten worden ingepast. Daniel James (23) (foto) van Manchester United is als flankaanvaller een vaste waarde geworden. Je kon hem bezig zien op Sporza met United in de Europa League tegen AC Milan (zie video).

   

  Ethan Ampadu (20) kan u ook verwachten woensdag als controlerende middenvelder. Als huurling van Chelsea speelt hij dit seizoen bijna alles bij Sheffield United. 

   

  Neco Williams (19) van Liverpool is nog jonger en krijgt af en toe zijn kans bij Wales. Hij is een moderne rechterflankverdediger met veel techniek en loopvermogen. Joe Rodon (23) is uit de gratie van José Mourinho gevallen bij Tottenham, maar is wel een vaste waarde geworden als verdediger voor zijn land.

   

  David Brooks (23) zit na een blessure niet in de selectie. Anders maakte ook hij kans op speelminuten, want hij wordt gezien als een toptalent. De speler van Bournemouth wordt al geruime tijd het hof gemaakt door verschillende grote Premier League-clubs.

  Rode Duivels moeten het luchtruim gesloten houden

  Wales had in zijn laatste interlands geen gebetoneerd spelsysteem. Soms begon het met drie verdedigers, soms met vier en ook de invulling op het middenveld verandert. 

   

  Een vast patroon lijkt wel dat twee flankaanvallers in steun van een diepe spits spelen. Als ze fit zijn, speelt Bale op rechts en Daniel James op links. Wie weet pakken ze het tegen de nummer 1 van de wereld voorzichtiger aan? 

   

  Zelfs dan kunnen de Rode Duivels vanavond in Leuven maar beter het luchtruim goed gesloten houden, want van hun laatste 15 goals maakte Wales er 8 met het hoofd. Met de voet had de ploeg het een stuk moeilijker. Er waren 62 schoten nodig voor 7 goals in de Nations League vorig jaar.

  Ryan Giggs: bondscoach in vieze papieren

  De bondscoach van Wales is een man met een naam als een klok. Helaas voor Wales doet die naam momenteel vooral alarmbellen afgaan. 

   

  De ex-vedette van Manchester United werd op 1 november 2020 gearresteerd door de politie van Manchester op beschuldiging van het mishandelen van zijn vriendin.

   

  Giggs staat sindsdien op non-actief als bondscoach. Zijn assistenten Robert Page en Albert Stuivenberg (ex-Genk) nemen sindsdien zijn rol over. Ook tegen de Belgen.

  In 10 jaar slechts van twee landen twee keer verloren...

  Er zijn verschillende redenen waarom de Rode Duivels Wales zeker niet mogen onderschatten. 

   

  De pijnlijkste is uiteraard het EK 2016, toen de Rode Duivels in de kwartfinales in Rijsel 0-1 voorkwamen na een heerlijke goal van Radja Nainggolan, maar uitgeschakeld werden na 3-1-verlies (zie video, op eigen verantwoordelijkheid voor pijnlijke herinneringen)

   

  Daarnaast is Wales samen met Engeland het enige land  waarvan België de laatste 10 jaar twee keer van verloor. Nog voor het EK 2016  gebeurde het ook in de EK-kwalificatiecampagne in 2015. 

   

  Meer zelfs: de laatste vier duels kon België niet meer winnen van Wales. Dat lukte voor het laatst in september 2012, net als vanavond in een WK-kwalificatiematch, dankzij goals van Vincent Kompany en Dries Mertens.

   

  Wales verloor ook maar 1 van zijn laatste 14 interlands (9 zeges en 4 gelijke spelen), al hielp het wel dat ze in groep B van de Nations League uitkwamen.

  Pijnlijke avond in Rijsel in 2016

  Oorspronkelijk werden 31 spelers opgeroepen