3. 33' - Geel - Vitaliy Mykolenko
  1. 78' - Verv. Roman Yaremchuk door Artem Dovbyk
  2. 90+6' - Geel - Mykhaylo Mudryk
WK-kwalificatie UEFA - speeldag 1 - 05/06/22 - 18:02

Wales heeft een einde gemaakt aan de Oekraïense WK-droom. Wales won in eigen huis met 1-0 dankzij een owngoal van Andrij Jarmolenko en mag voor het eerst sinds 1958 naar het WK. Oekraïne had veel pech bij de afwerking.

Bekijk de pijnlijke owngoal van Jarmolenko

Moedig Oekraïne krijgt met owngoal deksel op de neus

Ondanks de vocale steun van een uitverkocht stadion in Cardiff was Oekraïne de betere ploeg in Wales in een emotioneel beladen duel. Maar de Welshe doelman Hennessey lag telkens in de weg. En net na het halfuur sloeg het noodlot toe voor Oekraïne.

Jarmolenko schatte een vrije trap van Gareth Bale verkeerd in en verschalkte zijn eigen doelman met een rake kopbal: 1-0 voor Wales tegen de gang van het spel in.

Oekraïne was aangeslagen, maar omdat Ramsey, Bale en Johnson de 2-0 lieten liggen, bleef Oekraïne hopen op een gelijkmaker. Jaremstsjoek kreeg een rebound niet in doel en Hennessey had in de slotfase nog een redding in huis op de kopbal van Dovbyk.

Ondanks 61 procent balbezit, 24 doelpogingen waarvan 9 binnen het kader, eindigde de wedstrijd met Oekraïense tranen. Zowel op het veld als in de tribune. Wales, dat op het WK in groep B terecht komt met Engeland, de Verenigde Staten en Iran, mag voor het eerst sinds 1958 naar de eindronde van het WK voetbal.

De zege van Wales maakt een einde aan de emotionele missie van Oekraïne om zich ondanks de inval van Rusland te plaatsen voor het WK voetbal in Qatar later dit jaar.

Die oorlog begon 102 dagen geleden, maar de wedstrijd tegen Wales zorgde voor een aangename afleiding. Zelfs in hoofdstad Kiev, die vandaag weer beschoten werd, kon de wedstrijd bekeken worden in cafés.

Voor de wedstrijd werd een vredesboodschap getoond op de schermen in het stadion van Cardiff. Het Oekraïense volkslied werd onthaald op applaus van de Welshe fans.

Vreugde bij Wales, verdriet bij Oekraïne

90+6'

Einde: 1-0

Wales houdt stand en plaatst zich ten koste van Oekraïne voor het WK in Qatar. Het is voor de eerste keer sinds 1958 dat Wales het WK bereikt.

90+6'
84'

Oekraïne krijgt de bal er niet in

Invaller Artem Dovbyk komt dicht bij de gelijkmaker, maar hij ziet zijn kopbal nog gered worden door Wales-doelman Hennessey.

78'
76'

Ook Gareth Bale laat 2-0 liggen

Gareth Bale heeft de 2-0 aan de voet, maar met een ultieme reflex kan de Oekraïense doelman het schot nog pareren.

71'

De wanhoop neemt langzaamaan de overhand bij de Oekraïense supporters in het stadion in Cardiff. De tijd begint te dringen.

58'

Het wil maar niet lukken voor Oekraïne. Eerst krijgt Jaremtsjoek een rebound niet in doel, even later komt Jarmolenko een teen tekort om de gelijkmaker in doel te schuiven.

50'

De tweede helft begint met een grote kans voor Wales, maar Aaron Ramsey laat de 2-0 winnen na een snelle tegenaanval.

45+3' eerste helft
40'

Wales komt goed weg

Jarmolenko wordt aangetikt in de zestien en gaat liggen. Scheidsrechter Lahoz ziet er geen graten in en ook de VAR grijpt - na een potential penalty check - niet in.

37'
36'
36'

1-0 voor Wales

Tegen de gang van het spel in komt Wales op voorsprong. Een vrije trap van Gareth Bale wordt door Andrij Jarmolenko ongelukkig in zijn eigen doel gekopt: 0-1. Dit komt hard aan bij Oekraïne.