Wuyts: "Met Roglic aan de start in Milaan-Sanremo spreken we over een ander verhaal"

  Alaphilippe en Van Aert op de Poggio.

  Het is het seizoensbegin van Trek-Segafredo. Het team maakt indruk en Jasper Stuyven is een perfecte ambassadeur voor het winnen als ploeg. Net bij de teamprestatie knelde het schoentje voor Wout van Aert en Caleb Ewan. Michel Wuyts ging er in onze podcast De Tribune verder op in.

  Download de podcast van De Tribune

  "Stuyven wordt op handen gedragen binnen zijn team"

  Zeges voor Bauke Mollema in de Trofeo Laigueglia, Mads Pedersen in Kuurne-Brussel-Kuurne, Gianluca Brambilla in de Tour des Alpes Maritimes en afgelopen zaterdag uiteraard de triomf van Jasper Stuyven. Trek-Segafredo maakt in de breedte indruk dit voorjaar. 

   

  "Je ziet dat ook aan de manier waarop ze zich voor elkaar opofferen", zei Michel Wuyts. "In Parijs-Nice offerde Jasper Stuyven zijn kansen op voor Mads Pedersen in de eerste rit, maar die maakte het niet af. Toch trok Stuyven in rit twee opnieuw de kaart van Pedersen."

   

  "Al bij de jeugd zag ik dat Stuyven geen veelwinnaar zou worden. Hij werd wel wereldkampioen in Moskou (bij de junioren) op dezelfde manier als hij nu Milaan-Sanremo won en het jaar nadien won hij Parijs-Roubaix, maar ook toen was hij vooral in de weer met zijn ploegmaats." 

   

  "Dat altruïsme heeft hij nog altijd. Hij wordt op handen gedragen binnen zijn eigen team. Dat merk je en je ziet het aan alles."

   

  "Tijdens de uitzending van Milaan-Sanremo had ik opgeschreven: "waarom neemt Mads Pedersen zijn verantwoordelijkheid niet en rijdt hij Milaan-Sanremo niet?" Achteraf moest ik dat herzien." 

   

  "Het siert de ploegleiding dat ze wellicht veronderstelden dat Pedersen niet over de Poggio was geraakt en dat ze in Stuyven wel een pion zagen om te winnen."

  "Van Aert had in ideale wereld Martin en Roglic bij zich"

  Caleb Ewan en Wout van Aert hadden in het slot van Milaan-Sanremo hun winstkansen enorm zien toenemen als ze in de achtervolging op Stuyven nog een ploegmaat mee hadden. 

   

  "Dat Wout van Aert niemand mee had, leek me niet onlogisch. Maar bij Lotto-Soudal kon je van Philippe Gilbert of Tim Wellens wel hopen of verwachten dat een van de twee er bij zou zijn geweest", zei Wim De Coninck.

   

  "Stel dat je in een ideale wereld kan beschikken over Tony Martin?", pikte Michel Wuyts in. "En ik doe er nog eentje bij... Primoz Roglic."

   

  "Roglic zou wel betekenisvol kunnen zijn als je hem zegt: "zet je vooraan waar Ganna zat aan de voet van de Poggio en zorg dat je de Poggio mee over gaat". Dan spreken we over een ander verhaal."

   

  "Want dalen, dat kan Roglic. En Tony Martin doet het werk dat andere renners verdelen over drie."

   

  "Lotto-Soudal is moeilijk te beoordelen. Tim Wellens deed één move nadrukkelijk in beeld en was dan weg.  Dan zit je als sprinter eenzaam en alleen. Al waren er bij de 17 die uiteindelijk konden sprinten voor de zege maar 3 koppeltjes."

  "Stuyven ging bergaf furieus"

  Een van de drie koppeltjes in de elitegroep van 17 was het duo Kwiatkowski-Pidcock voor Team Ineos. Van Kwiatkowski bleek maandag dat hij al bijna 20 dagen met een gebroken rib rijdt. Pidcock probeerde te reageren op de aanval van Stuyven, maar raakte er niet bij.

   

  "Ik heb na de koers een keer of vijf bestudeerd waarom Pidcock niet naar Stuyven reed, maar het was simpel. Hij kon het niet", zei Wuyts. "Hoe snel Stuyven daar ging, kan je afmeten aan hoe snel hij bergaf een gat sloeg. Dat ging heel furieus."