Ga naar de inhoud

Gambia-coach Saintfiet fluit FIFA terug: "Slecht dat clubs oproepen kunnen weigeren"

Tom Saintfiet

Er heerst chaos in het internationale voetbal. De FIFA besliste - uit coronavoorzorg - dat ploegen in bepaalde omstandigheden niet meer verplicht zijn om spelers aan hun nationale ploeg af te staan. Overal ter wereld kampen nationale ploegen nu met selectieproblemen. Ook in Afrika is de impact sterk voelbaar, legt de Belg Tom Saintfiet, bondscoach van Gambia, uit.

Volgende week staan de reguliere competities op pauze door een internationale break. In Afrika spelen de nationale selecties onderling tegen elkaar in de kwalificatierondes van de Africa Cup.

 

Normaal gesproken zouden tot 400 spelers vanuit Europa naar Afrika moeten reizen om hun thuisland te vertegenwoordigen. De beslissing van de FIFA om clubs de vrijgeleide te geven om oproepen uit het thuisfront te weigeren, was een streep door die rekening.

Het is een slechte beslissing om clubs toe te laten oproepen te weigeren

Gambia-coach Tom Saintfiet

"Het is een slechte beslissing om clubs toe te staan oproepen van hun nationale ploeg te weigeren én de wedstrijden dan gewoon te laten afwerken", vertelt Gambia-coach Tom Saintfiet.

 

Afrikaanse landen verwachten nu een grote afwezigheid van spelers in de cruciale laatste twee kwalificatierondes van de Africa Cup. Veel ploegen zullen enkele sterkhouders moeten missen.


Onze landgenoot Saintfiet heeft al vier spelers uit zijn selectie zien vallen en vreest dat er nog meer de reis niet zullen maken. "FIFA had nooit mogen tussenkomen in de relatie tussen club en nationale ploeg", legt Saintfiet uit.


Hij gaat niet akkoord met het signaal dat FIFA nu geeft: "Als we vandaag voorkomen dat spelers naar deze kwalificatieronde komen, wat gebeurt er dan morgen op de eindronde? Hier stopt het niet."