Union vol vertrouwen: "Welke 1A-club doet ons dit na, behalve Club Brugge?"

  Felice Mazzu met zijn trofee.

  Union heeft gisterenavond een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis geschreven. De Brusselse club vierde na een dominant seizoen in eerste klasse B de titel en de promotie naar 1A. "Dit is een historische dag voor alle supporters."

  "Dit is geweldig om mee te maken en dat best vroeg op het seizoen", zei topschutter Dante Vanzeir. "Ik heb er geen woorden voor. Door de coronamaatregelen kunnen we dit nu niet delen met de supporters, maar ik hoop dat ze genoten hebben voor tv. Wie weet komt er in de zomer nog een titelfeest."

   

  Union was dit seizoen ongenaakbaar in 1B. "Het Club Brugge van 1B? Daar wordt het wel eens mee vergeleken. We hebben een goed seizoen gedraaid en dit is zeker verdiend. De sterkte is vooral het collectief en in moeilijke momenten stonden we er mentaal." 

   

  "Ook Felice Mazzu was heel belangrijk voor ons. Hij is gemotiveerd en gepassioneerd en geeft de spelers heel veel vertrouwen."

  Hier en daar zal er nog wat gesleuteld moeten worden, maar we zullen geen degradatiekandidaat zijn

  Wat kan er volgend seizoen in 1A? "Alles kan, denk ik. Als je kijkt wat de andere 1B-teams nu doen in 1A, dat is geweldig. Hier en daar zal er nog wat gesleuteld moeten worden, maar we zullen geen degradatiekandidaat zijn. Met de juiste aanvullingen en misschien wat transfers kunnen we een mooi seizoen beleven."


  Het seizoen in 1B is nog niet voorbij en Vanzeir heeft zelf nog een doel. "De topschutterstitel. Het grote doel is gehaald, maar dat is voor mij persoonlijk wel een ambitie. Of dit als revanche aanvoelt? Neen, dit jaar was een tussenstap. Ik kon hier spelen en ervaring opdoen. Dat heeft me goed gedaan. Hopelijk kan ik het volgend jaar ook in 1A."

  Mazzu: "Een voorrecht om met deze groep te werken"

  "Dit is fantastisch. Ik sta hier als een heel trotse en tevreden coach", klonk het bij trainer Felice Mazzu. "Dit was zeker niet onze beste match. Ik voelde spanning en emotie in de groep. Maar het is gelukt."

   

  "Ik ben enorm trots op deze groep. Het is een voorrecht om met deze spelers te werken. Ze hebben een heel seizoen alles gegeven. Ze wilden elke match winnen."

   

  "Natuurlijk zijn er veel emoties. Kampioen worden, dat doet je iets. En na 48 jaar, dit is historisch voor alle supporters. Dit zullen de spelers nooit vergeten. Dit nemen ze heel hun carrière en hun leven mee."

   

  "48 jaar zonder voetbal op het hoogste niveau, ik hoop dat iedereen die vandaag nog leeft uit die tijd, heel trots is."

   

  Over revanche wil Mazzu niet spreken. "Neen, zeker niet. Ik ben gewoon heel tevreden. Nu wil ik met deze groep blijven presteren. Ook dit seizoen nog."

   

  Wat is er nodig om de stap naar 1A succesvol te maken? "Beerschot, OHL en KV Mechelen, dat zijn voorbeelden. Maar ik wil nu nog niet over veranderingen spreken, dat is niet voor vanavond."

  Voorzitter Alex Muzio: "Welke 1A-club zou ons dit nadoen, behalve Club Brugge?"

  "Dit is een fantastisch moment. Winnen tegen een rivaal. Ik besef heel goed dat dit geschiedenis is. Ik ben 36 jaar. Deze club heeft dus tijdens mijn leven niet op het hoogste niveau gespeeld. Het zal voor de fans ook moeilijk geweest zijn om niet te komen vieren, daar wil ik ze voor bedanken."

   

  "We willen volgend seizoen meer doen dan overleven. We willen een stabiele club zijn in 1A. Dat is de volgende ambitie. Ik denk niet dat er veel transfers nodig zijn. Deze groep is heel sterk. Of we spelers nodig hebben met 1A-ervaring? Het veld en de regels blijven hetzelfde."

   

  "Trouwens, we hebben deze competitie gedomineerd. Ik weet niet of er veel huidige 1A-teams ons dat zouden nadoen. Club Brugge wel, maar de rest? Dit was een uitzonderlijk seizoen."

   

  En wat met het stadion van Union? "Het is klaar, maar het is niet ideaal. Er is geen parking of geen hospitality bijvoorbeeld. We doen ons best, maar het stadion is beschermd."

  Van Der Heyden: "Dit maak je misschien maar een keer mee"

  Ook speler Siebe Van Der Heyden was na de match dolgelukkig. "Ik besef het nog niet. Dat zal pas voor morgen zijn als ik wakker word."

   

  "Ik ging vooraf uit van het ergste scenario. Maar we hebben het gedaan voor de supporters en voor iedereen. Dit maak je zelden mee, misschien maar een keer in je carrière. Ik wil nu van elk moment genieten."

   

  "Ik kijk uit naar volgend jaar in 1A. Ik wou altijd mijn stempel drukken in 1A en dat is me tot nu toe nog niet gelukt. Nu krijg ik weer een kans en dat is voor mij heel speciaal. Ik wou dat echt bereiken. En nu lukt dat, met deze ploeg, dat is schitterend."

   

  Wat is het geheim van Union? "We vechten en we lopen voor elkaar. En we hebben de technische kwaliteiten om het af te maken. We hebben de beste aanval en de beste verdediging. We waren dit seizoen bijna onklopbaar. Het is een fantastische club en het is spijtig dat de supporters er niet zijn. Hopelijk volgend jaar in 1A wel."

  CEO Philippe Bormans: "Zullen komende maanden en jaren blijven investeren"

  Felicitaties van de grote baas

  Lees ook: