meest recent
- 22:26Wereldkampioen Hatherly triomfeert in slotmanche WB mountainbike, Française Lecomte wint bij de vrouwen
- 21:22In het spoor van Bert en Bavo op het WK gravel - met één man die zichzelf verbaasde: "Dit had ik nooit gedacht"
- 21:09Lierse kent geen moeite met 9 spelers van Francs Borains
- 21:08KAA Gent geeft voorsprong weg tegen sterk STVV, dat ongeslagen blijft onder Mazzu
- 20:28Rode Duivel Dodi Lukebakio is de held van de Sevilla-aanhang met rake penalty in stadsderby tegen Betis
- 20:25Veel strijd, weinig kwaliteit: Club Brugge en Union delen de punten na intense topper
- 19:55Maaseik blijft in het spoor van leider Menen na eenvoudige overwinning bij Guibertin
- 19:55"Ze waren hier om hem te helpen": Jasper Stuyven hekelt landgenoten die niet gretig jaagden op Van der Poel
- 20:44Bekijk Sportweekend van 6 oktober
- 20:11Mathieu van der Poel is nu ook wereldkampioen in het gravelbiken
- 20:10Sportweekend ziet 80-jarige wereldkampioen worden op het WK gravel
- 20:09Motorcross der Naties was geen succes voor de Belgische ploeg
- 20:07Bakelants: "Met landenteams op het WK gravel: het klopte niet echt"
- 20:05Sportweekend ging op bezoek bij de Belgian Blind Devils
- 20:05Duizenden wielerfans genieten in de bossen rond Leuven van het WK gravel
- 20:04Van der Poel: "Leuk om deze titel af te kunnen vinken"
1 jaar corona: Parkour, een sport die in de lift zit dankzij corona
Op 13 maart 1 jaar geleden werd de 1e coronalockdown aangekondigd. Uit een groot onderzoek van Sport Vlaanderen naar het beweeg- en sportgedrag van de Vlaming sindsdien blijkt dat 4 op 5 wekelijks sport of beweegt. Corona zorgde ervoor dat bijna 60% minder beweegt dan voorheen, anderzijds sport bijna 30% meer. Wij trokken naar een sport die door corona in de lift zit: parkour.
Parkour valt onder de Vlaamse Gymfederatie. Het is een van de weinige sporten die steeds konden en mochten doorgaan voor +12-jarigen ondanks corona. Het is voornamelijk een outdoorsport en vergt daarnaast geen fysiek contact.
Wij bezochten een paar beoefenaars in Gent. "Parkour en/of freerunning gaat eigenlijk over het navigeren door de ruimte en daarbij gebruikmaken van alle obstakels die je op je weg tegenkomt", legt trainer Niels Van Santen van de Gymfed uit.
"Dat kan op verschillende manieren gebeuren: je kunt gefocust zijn op efficiëntie of op creativiteit. We proberen onszelf uit te dagen om een moeilijkere, andere manier te vinden om de ruimte te gebruiken."
Die uitdaging zorgt voor de grootste voldoening bij Van Santen. "Je weet op voorhand niet dat wat je bedenkt, zal lukken. Als je daaraan werkt en je kunt het voltooien, dan heb je iets gecreëerd."
"Een uitdaging die je niet meteen de dag zelf kan behalen, is misschien een doel voor de volgende week, maand, jaar... De fysieke en mentale progressie die je maakt, geeft ook heel veel voldoening."
Het gemak van de sport helpt: je hebt enkel schoenen nodig, het is buiten en je kan het ook alleen doen.
Voor velen is de sport nog onbekend, maar de voorbije jaren is parkour sterk gegroeid, zeker bij jonge kinderen. Het voorbije coronajaar gaf de sport nog een extra boost. "Wat ons ledenaantal betreft, zijn we de voorbije 5 jaar gegaan van 1.000 naar een 3.200 à 3.300 ingeschreven leden", berekent Van Santen.
Het gemak van de sport helpt daarbij: je hebt enkel schoenen nodig, het is buiten en je kan het ook alleen doen. Die laagdrempeligheid maakt dat de sport dus weinig last had van de coronamaatregelen, integendeel.
Het leverde ook nieuwe leden op, zoals Milan, gestart in september: “Het was sowieso moeilijk om een nieuwe sport te doen tijdens corona. Het voetbal lag ook stil, zo ben ik bij parkour terechtgekomen. Ik had wat filmpjes gezien op internet en het zag er leuk uit."
Wat trekt Milan aan in de spectaculaire sport? “Het is ontlading. Je kunt er je frustraties in kwijt en kunt je volledig uitleven. Je kunt het overal in de stad doen waar er muurtjes of gebouwen zijn. En iedereen kan het doen."
(scroll tot onder foto)
"Omdat er minder mensen buitenkwamen, was er letterlijk meer ruimte"
Wouter De Mol is voorzitter van parkourclub Flow De Gand. Hij zag in 2020 de populariteit danig groeien: “Het was een tumultueus jaar, soms vervelend met de praktische organisatie, maar relatief oké nog."
"Veel kinderen en ouders vroegen of ze alstublieft naar de parkourles mochten komen, omdat het andere leven gewoon stilviel. Daarom hebben we heel veel moeite gedaan om zo veel mogelijk lessen buiten te laten doorgaan."
De strenge coronamaatregelen hadden ook nog een extra bonus voor de beoefenaars in petto. De Mol: "Omdat er minder mensen buitenkwamen, was er letterlijk meer ruimte op straat voor hen. Sommige plaatsen werden zo toegankelijker."
Dat de sport gevaarlijk is, wuiven ze weg. Voor een nieuwe sprong worden risico's en afstand eerst goed ingeschat, benadrukt Van Santen. "Dat is ook een beetje hoe het imago van parkour hopelijk blijft evolueren. Een beetje weg van de risicozoekers en meer naar mensen die fysiek gezond willen zijn en meer nadenken over de dingen die ze aan het doen zijn."