Freerunning wint steeds meer aan populariteit: "Het geeft een 'superhero'-gevoel"

  Het aantal parkourclubs is in 7 jaar bijna verdubbeld.

  Je zou het kunnen omschrijven als van muurtje tot muurtje springen of overal gaan aanhangen, maar freerunning of parkour is veel meer dan dat. Het is een erkende sport die aangesloten is bij Gymnastiekfederatie Vlaanderen en de populariteit neemt zienderogen toe. Wat is freerunning en waarom is het zo populair bij jongeren?

  Wat is freerunning?

  Freerunning of parkour is een sport waarbij je je op een snelle, vloeiende en sierlijke manier zo vlot mogelijk probeert voort te bewegen door verschillende obstakels te overwinnen.

   

  Voor Niels van Santen, trainer bij parkourclub Flow De Gand, is freerunning een sport waarbij uitdaging centraal staat: "Het is eigenlijk voortdurend jezelf nieuwe uitdagingen voorschotelen om dan na te denken hoe je die met je lichaam kan overwinnen."

   

  "Dat kan zich op verschillende manieren uiten", gaat Van Santen verder. "Het kan gefocust zijn op kracht of een uitdagende versprong, maar het kan even goed heel subtiel en technisch zijn waarbij een juiste voetplaatsing en een goed evenwicht nodig zijn", vertelt de 29-jarige Van Santen.

  Het is jezelf contstant nieuwe uitdagingen voorschotelen om dan na te denken hoe je die met je lichaam kan overwinnen.

  Niels van Santen, parkourtrainer bij Flow de Gand

  "Heel populair bij jonge kinderen"

  De sport wint steeds meer aan populariteit. Het aantal parkourclubs is in 7 jaar bijna verdubbeld bij de Gymfederatie en de vraag blijft ook groot. 

   

  "We merken sowieso dat parkour heel populair is en dat de populariteit blijft stijgen, zeker bij jongeren", vertelt Van Santen.


  "Enerzijds komt dat omdat parkour een soort 'superhero'-gevoel teweegbrengt, maar anderzijds zijn er ook externe factoren, zoals bv. de Ketnetreeks Hoodie, die de sport bij jonge kinderen aanwakkeren", weet Van Santen.


  Bovendien is freerunning of parkour een van de weinige sporten die nog kunnen en mogen doorgaan voor +12-jarigen ondanks de huidige coronasituatie. Het is buiten en het vergt geen fysiek contact. 

  Parkour brengt een soort "superhero"-gevoel naar boven.

  Niels van Santen, parkourtrainer bij Flow de Gand

  Parkour brengt natuurlijk wat risico's met zich mee: je probeert obstakels te ontwijken, maar soms kan er al eens iets fout lopen. "Ik heb voorlopig nog nooit iets gebroken door te freerunnen", vertelt Wouter de Mol, trainer bij Flow De Gand.


  "De grootste vijanden van parkour zijn vooral de overlastblessures: ontstekingen aan de knie of aan het scheenbeen", weet De Mol.


  "Het is ook controle hebben over je hoofd. Als je je op iets toelegt en een bepaalde beweging in gedachten hebt, mag je niet halverwege van mening veranderen, want dan doe je onverwachte lichaamsbewegingen en dat is veel gevaarlijker en zorgt voor een grotere kans op blessures", besluit Niels van Santen.

  Bekijk hier enkele beelden: